ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ΗΠΑ ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως τον Δεκέμβριο

11:55 - 08 Ιαν 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οι ΗΠΑ ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως τον Δεκέμβριο
Καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο είναι στα ύψη στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στον κόσμο για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους αριθμούς της ICIS LNG Edge.

Το Κατάρ και η Αυστραλία κυριαρχούσαν ιστορικά στον κλάδο των εξαγωγών LNG, αλλά τον Δεκέμβριο, έμειναν πίσω από τους Αμερικανούς εξαγωγείς στις ακτές του Κόλπου και του Ατλαντικού. Το ICIS προβλέπει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο μέχρι το 2022, δεδομένων των συνεχών τάσεων της ζήτησης στην Ευρώπη.

Τον Δεκέμβριο, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν λόγω πολλών παραγόντων. Εν μέσω πολιτικών εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία και τον αγωγό Nord Stream 2, ο ρωσικός κρατικός προμηθευτής Gazprom μείωσε τις εξαγωγές προς την Ευρώπη κατά 25% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, περιορίζοντας την ευφορία των επίπεδων ναυλώσεων ταξιδιών που θα μπορούσε κανονικά να αναμένεται από το μεγαλύτερο και μοναδικό προμηθευτή της Ευρώπης. Η Gazprom αφαιρεί ακόμη και φυσικό αέριο από την υπερτροφοδοτούμενη ευρωπαϊκή αγορά τρέχοντας αντίστροφα τον αγωγό Yamal-Europe - μια τάση που συνεχίστηκε αμείωτη για περισσότερες από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ για θέρμανση έχει αυξηθεί και η ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο επίσης: οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου μειώνουν περιοδικά την ποσότητα αιολικής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο και δύο πυρηνικοί σταθμοί στη Γαλλία ήταν εκτός σύνδεσης για επισκευές.

Καθώς οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, πληθώρα πλοίων μεταφοράς LNG έσπευσε προς την ΕΕ, πολλοί εκτρέποντας τους προορισμούς της Ασίας. Οι τιμές που είναι διαθέσιμες στις ευρωπαϊκές αγορές spot έχουν επισκιάσει ακόμη και τις τιμές των κόμβων της Ανατολικής Ασίας για το LNG, ένα σπάνιο γεγονός, που δίνει στους εμπόρους μια προσοδοφόρα ευκαιρία. Αυτό έχει αυξήσει τη ζήτηση για αμερικανικά φορτία LNG, θέτοντας τα τερματικά εξαγωγής LNG των ΗΠΑ σε υπερένταση.

Δεδομένων των συνεχιζόμενων φόβων για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να διαταράξει την αξιοπιστία του εφοδιασμού της Gazprom, η ευρωπαϊκή ζήτηση για αμερικανικό φυσικό αέριο αναμένεται να παραμείνει υψηλή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.