ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δαγούμας (ΡΑΕ): Αν τολμάνε οι παίκτες, ας κάνουν χειραγώγηση

09:32 - 17 Ιαν 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δαγούμας (ΡΑΕ): Αν τολμάνε οι παίκτες, ας κάνουν χειραγώγηση
Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες απέστειλε χτες ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι». «Αν τολμάνε οι παίκτες ας κάνουν χειραγώγηση» τόνισε σε σχέση με τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, απαντώντας σε ερώτηση για τον αν καταγράφεται καταστρατήγηση των κανόνων του ανοικτού ανταγωνισμού και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

«Υπάρχει Αρχή με κύρος με υπευθυνότητα που ελέγχει την αγορά» σημείωσε τονίζοντας ότι η ΡΑΕ έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα 200 και πλέον τιμολόγια της λιανικής αγοράς ρεύματος, έχοντας ζητήσει σχετικά στοιχεία από τους περίπου 20 παρόχους, που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά παράπονα για τις ρήτρες προσαρμογής που είναι στα κυμαινόμενα τιμολόγια «φουσκώνουν» τις χρεώσεις. «Μόνο την περασμένη Παρασκευή ήταν 100 τα παράπονα των καταναλωτών στην ειδική εφαρμογή της ΡΑΕ, το myrae.gr» σημείωσε καλώντας του πολίτες να ενημερώνουν την Αρχή για κάθε σχετικό θέμα αλλά και να αξιοποιούν το «εργαλείο» σύγκρισης τιμών που έχει φτιάξει, το energycost.gr. Πάντως, ο κ. Δαγούμας αναγνώρισε ότι στη λιανική αγορά είναι αναπόφευκτη η μεταφορά των υψηλών τιμών που καταγράφονται διεθνώς, ειδικά στο φυσικό αέριο, που είναι η βασική πηγή παραγωγής ρεύματος πλέον.

Όπως εξήγησε οι πρωτόγνωρες αυξήσεις στην χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου μετακυλίονται στην λιανική και οδηγούν στις μεγάλες αυξήσεις τόσο στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου όσο και του ρεύματος σε όλους τους παρόχους, οι οποίοι είναι περίπου 20 στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο των δράσεων της Αρχής για την προστασία του καταναλωτή  ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι το έντυπο των λογαριασμών αλλάζει σε δυο μήνες ώστε να γίνονται κατανοητές οι αυξήσεις αλλά και οι επιδοτήσεις προς όφελος των καταναλωτών.

Απαντώντας στο ερώτημα πότε θα δούμε αποκλιμάκωση στις τιμές, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ δήλωσε πως μια πρώτη αποκλιμάκωση αναμένεται τον Απρίλιο, αλλά ουσιαστικά οι τιμές αναμένεται να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα στο 2023.

Ο κ. Δαγούμας πρόσθεσε πως η μεταβλητότητα στις τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ μεγάλη κι έχουμε τεράστιες αυξομειώσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Σε ότι αφορά το ερώτημα που τέθηκε αν η χώρα μας είναι η ακριβότερη στην Ε.Ε σε ότι αφορά τις τιμές του ρεύματος δεν ισχύει και συμπλήρωσε ότι για παράδειγμα αυτό το μήνα η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι όντως από τος υψηλότερες, αλλά τον περασμένο μήνα ήταν κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.