ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενέργεια-Bλάβες στα δίκτυα: Ξανά στο «τραπέζι» μηχανισμός αποζημιώσεων και υπογειοποιήσεις

09:48 - 27 Ιαν 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ενέργεια-Bλάβες στα δίκτυα: Ξανά στο «τραπέζι» μηχανισμός αποζημιώσεων και υπογειοποιήσεις
Πλαίσιο ώστε να προβλέπονται αποζημιώσεις μέσα από μια θεσμοποιημένη διαδικασία εξετάζουν οι εποπτικοί φορείς της αγοράς, και δη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο φόντο και των όσων συνέβησαν και φέτος με την κακοκαιρία «Ελπίδα». Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο θα καλείται ο Διαχειριστής, στην προκειμένη περίπτωση ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσα από μια τυποποιημένη διαδικασία να καταβάλλει ποσά αποζημιώσεων σε πληγέντες και στη συνέχεια να αναζητεί τους πρωταίτιους στον κρατικό μηχανισμό για να καλύπτει τις δαπάνες αυτές.

Ουσιαστικά το πλάνο αυτό έρχεται ως μέσο πίεσης στον Διαχειριστή, που ήδη με νέο στρατηγικό επενδυτή έχει ένα "θηριώδες" σχέδιο ανάπτυξης κι επενδύσεων,  να προβαίνει σε ενέργειες και δράσεις θωράκισης δικτύου ώστε να αποτρέπονται μεγάλης κλίμακας βλάβες και βέβαια να υπάρχει και ανάλογη πίεση και στο κράτος συνολικά.

Σημειώνεται ότι παρά την εμπειρία της περυσινής Μήδειας, οπότε και 250.000 νοικοκυριά βρέθηκαν για μέρες χωρίς ρεύμα,  χτες πάνω από 3000 νοικοκυριά βρέθηκαν στο σκοτάδι για τρίτη μέρα, όχι πάντα βέβαια με υπαιτιότητα του ΔΕΔΔΗΕ. Συνολικά εκτιμάται ότι για κάποιες ώρες περίπου 200.000 νοικοκυριά είχαν διακοπές φέτος.
 
Υπογειοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις περυσινές εμπειρίες από τη Μήδεια αλλά τις πυρκαγιές μπήκε πιο εντατικά στην ατζέντα το πρόγραμμα υπογειοποιήσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον ΔΕΔΔΗΕ «κλειδώνοντας» επιπλέον πόρους άνω των από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα,  ο Διαχειριστής ολοκλήρωσε μεγάλο αριθμό μελετών και ανέθεσε εκατοντάδες εργολαβίες σε όλη τη χώρα κι έτσι το 2021 ξεκίνησαν 70 έργα σε πάνω από 20 περιοχές της Αττικής, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις όπου ο κίνδυνος βλάβης ή πυρκαγιάς είναι μεγαλύτερος. Το ολο πλάνο της πρώτης φάσης ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ με βάση τις περυσινές εξαγγελίες του Υπ. Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Άλλωστε, στην Ελλάδα μόλις το 11% του συνολικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπόγειο, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος υπερβαίνει το 50%. η υπογειοποίηση των καλωδίων θα μπορούσε να αποτελέσει οριστική λύση στο πρόβλημα, ωστόσο, εκτιμάται ότι η υπογειοποίηση των 240.000 χλμ. καλωδίων σε όλες τις πόλεις και τους οικισμούς της Ελλάδας ανέρχεται σε περίπου 18 δισ. ευρώ.
 
Πρόστιμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στα ΜΜΕ την περασμένη Δευτέρα ο επικεφαλής της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας είχει υπογραμμίσει ότι στο πλαίσιο των δράσεων της Αρχής για την θωράκιση του του συστήματος προβλέπεται αυστηρή παρακολούθηση και κυρώσεις για τη μη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται στα Προγράμματα Ανάπτυξης

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ στην περίπτωση που δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, θα επιβάλλονται πρόστιμα, χωρίς καμία καθυστέρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν ενταγμένη, άλλωστε, όπως σημείωσε, η επιβολή προστίμου 5 εκατ. € στον ΑΔΜΗΕ για (α) τη μη υλοποίηση του Δυτικού Διαδρόμου κατά το οριζόμενο χρονοδιάγραμμα, (β) την επί μακρόν παράλειψη της υποχρέωσής του ενημέρωσης της ΡΑΕ και (γ) τη μη επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου (Απόφαση ΡΑΕ 345/2021).

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.