ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EDP Renewables: Πενταετές πλάνο για «πράσινη» ενέργεια-Τι βλέπει για Ελλάδα

11:01 - 10 Μαρ 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
EDP Renewables: Πενταετές πλάνο για «πράσινη» ενέργεια-Τι βλέπει για Ελλάδα
Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης βλέπει η πορτογαλική εταιρεία, πρώην κρατική και νυν ελεγχόμενη από σειρά επενδυτών, EDP Renewables στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα θεωρεί ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ  είναι μεγάλες, καθώς η χώρα έχει θέσει τον τρίτο πιο φιλόδοξο στόχο διείσδυσης ΑΠΕ έως το 2030 –μετά την Ισπανία και τη Δανία, ενώ βέβαια έχει άφθονο ηλιακό και αιολικό δυναμικό.

Τα PPAs

Ειδικότερα, μιλώντας προς τα ΜΜΕ στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, χτες,  ο Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος Νταμιάν Ροντρίγκεζ Πράντο και ο επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας Διονύσιος Ανδρωνάς, τόνισαν με αφορμή και την συγκυρία, ότι οι ΑΠΕ αποτελούν το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Επίσης, εκτίμησαν ότι η δημιουργία αγοράς μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων (PPAs) που βαθμιαία ωριμάζει θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αγορά καθώς θα ενισχύσει την ευστάθεια του συστήματος. Ωστόσο ανέδειξαν την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα ώστε να δοθεί αρκετός ηλεκτρικός χώρος για την έκχυση περισσότερης “πράσινης ενέργειας” στο σύστημα. Να σημειωθεί ότι όπως είπαν ειδικά η αποθήκευση και οι νέες άδειες για εγκαταστάσεις είναι απαραίτητες για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και την ευστάθεια του συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η EDP Renewables, το περασμένο Φθινόπωρο εξασφάλισε 15ετή συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την Procter & Gamble για 127,5 MW. Η συμφωνία θα αποτρέψει εκτιμώμενες ετήσιες εκπομπές CO2 άνω των 130 χιλιάδων τόνων και συνδέεται με δύο έργα, που θα τεθούν σε λειτουργία το 2023.

Τα ενεργειακά πάρκα θα βρίσκονται στο Peñaflor (Βαγιαδολίδ), με εγκατεστημένη ισχύ 100 MW, και στη Sierra de la Venta (Αλμπαθέτε), με εγκατεστημένη ισχύ 47,5 MW, εκ των οποίων τα 27,5 MW αποτελούν μέρος της PPA που υπεγράφη με την P&G.

Με τη δημιουργία αυτών των δύο νέων ενεργειακών πάρκων, περίπου το 40% της ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία των εργοστασίων της P&G σε όλη την Ευρώπη, θα παράγεται στην Ισπανία και θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Με τη συμφωνία αυτή, η P&G επιτρέπει την προμήθεια μεγαλύτερης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δεσμεύεται για μακροχρόνιο εφοδιασμό, υλοποιώντας μια σημαντική επένδυση και δημιουργώντας περιβαλλοντική και κοινωνική αξία.

Επενδύσεις

Όπως είπαν στα στελέχη της EDPR οι αναδιαρθρωμένες διαγωνιστικές διαδικασίες για την περίοδο 2018-2020 έδωσαν ώθηση στις επενδύσεις στις ΑΠΕ, ενώ ανέφεραν ότι αναμένουν τον νέο διαγωνισμό για τις ΑΠΕ (αναμένεται να ανακοινωθεί πριν το Πάσχα), αλλά και το νέο πλαίσιο διαγωνιστικών διαδικασιών, όπως και το νομοσχέδιο για την περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας για έργα ΑΠΕ.

Στο φόντο αυτό η EDP Renewables αναμένεται να επενδύσει έως 500- 600 εκατομμύρια στην Ελλάδα μέχρι το 2025,  μέρος των συνολικών επενδύσεων ύψους 19 δισεκ. που σχεδιάζει παγκοσμίως. Ειδικότερα το επιχειρηματικό πλάνο το διάστημα 2021-2025. προβλέπει ανάπτυξη της εγκατεστημένης ισχύοςτης τάξης των 100/150 MW σε ετήσια βάση. Ήδη, δε, έχει προχωρήσει τον περασμένο Νοέμβριο στα εγκαίνια αιολικού πάρκου με εγκατεστημένη ισχύ 45MW στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στη Μαλεσίνα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Νέα πάρκα

Παράλληλα Η εταιρεία ωριμάζει στην παρούσα φάση τέσσερα ακόμα αιολικά πάρκα που  αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα δυο χρόνια, ενώ μέσω των διαγωνισμών έχει «κλειδώσει» σταθερή τιμή αποζημίωσης για έργα συνολικής ισχύος 155 MW.

Συμμαχίες

Ήδη πάντως η εταιρεία, εν όψει και νέων δεδομένων στην αγορά (π.χ. υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση κτλ) εξετάζει πιθανές συνεργασίες με μεγάλους ομίλους χωρίς ωστόσο τα στελέχη της εταιρείας να προβούν σε περαιτέρω ανακοινωσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2020 η EDPR συμφώνησε με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για  την ανάπτυξη χερσαίων αιολικών πάρκων ισχύος 900 MW, ενώ με με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέσω της Ocean Winds, της κοινοπραξίας  50/50 που διατηρεί με τη γαλλική ENGIE η εταιρεία “βλέπει” την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών. Ήδη η  Ocean Winds, έχει αναπτύξει επενδυτικά σχέδια ισχύος 1,5 GW σε άλλες χώρες. Επίσης τρέχει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ με στόχο τη διερεύνηση της πιθανής ευκαιρίας από κοινού ανάπτυξης έργων ισχύος 400 MW.

Η  EDP Renewables (EDPR)

Η EDP Renewables γνώρισε εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και έχει πλέον παρουσία σε 25 διεθνείς αγορές (Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κολομβία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μεξικό, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Χιλή, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Κίνα, Ταιβάν, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες).

Όπως αναφέρεται η EDPR δεσμεύεται για την προώθηση των κοινωνικών εξελίξεων όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην ένταξή της στο Δείκτη Ισότητας Φύλων του Bloomberg και στο γεγονός ότι έχει πιστοποιηθεί ως Top Employer 2020 στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο), αλλά και ως Top Workplace 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εστιασμένες στους εργαζόμενους πολιτικές της εταιρείες.

Η Energias de Portugal, S.A. ("EDP"), ο κύριος μέτοχος της EDPR, είναι μια παγκόσμια ενεργειακή εταιρεία και πρωτοπόρος στη δημιουργία αξίας, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Η EDP περιλαμβάνεται στον δείκτη βιωσιμότητας Dow Jones επί 14 συναπτά έτη.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.