ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπακούρας:Τα ευρωπαϊκά «γιακαδάκια» ανεβάζουν εικονικά την τιμή του Φυσικού Αερίου

12:50 - 22 Μαρ 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μπακούρας:Τα ευρωπαϊκά «γιακαδάκια» ανεβάζουν εικονικά την τιμή του Φυσικού Αερίου
«Τα γιακαδάκια της χονδρεμπορίας στην Ευρώπη, ανέβασαν την τιμή του Φυσικού Αερίου», τονίζει ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Λεωνίδας Μπακούρας, μιλώντας στο Radio North 98 της Θεσσαλονίκης.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται στη χονδρεμπορία, όπου ανεβοκατέβαιναν οι τιμές 200% ή 300%! Δεν ήταν ότι δεν είχαμε φυσικό αέριο. Ήταν ότι εκεί στον κόμβο της Ολλανδίας, στον εικονικό αυτό κόμβο, έπαιρναν κάποια ρίσκα ότι “μπορεί να συμβεί αυτό”, “μπορεί να συμβεί εκείνο”, και εικονικά ανέβαινε η τιμή και επιβάρυνε τους τελικούς καταναλωτές. Αυτό προσπαθεί και η ελληνική Πολιτεία με τις προτάσεις για κοινή ευρωπαϊκή δράση, την τιμή χονδρεμπορίας να την ελέγξουν τα ευρωπαϊκά όργανα για να μην αισχροκερδούν κάποιοι. Δεν υπήρχε πραγματική έλλειψη. Διαμορφώθηκε λόγω των excel, λόγω των συστημάτων, που κάποιοι με κάποια γιακαδάκια χειρίζονται στην Ευρώπη. Αυτοί μπαίνουν μέσα στο σύστημα λένε “έχουμε αυτό το ρίσκο, έχουμε εκείνο το ρίσκο , άρα η τιμή πηγαίνει τρεις φορές επάνω”. Βέβαια πραγματικό ρίσκο δεν υπήρχε, ούτε θέμα εφοδιασμού της Ελλάδας υπάρχει, διότι εμείς έχουμε και τη Ρεβυθούσα, όπου διπλασιάζονται οι ποσότητες, έρχονται καράβια με LNG και τροφοδοτείται η αγορά!»

Το επόμενο διάστημα έρχεται εκ των πραγμάτων αποκλιμάκωση σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, αλλά όχι και πτώση στις τιμές προ κρίσης: «Αν δεν βρεθεί λύση στην Ουκρανία και με τον μεγαλύτερο προμηθευτή που έχουμε στην Ευρώπη, να μας δίνει σήμερα 150 δις κυβικά και αν δεν φέρουμε από άλλες πηγές, η τιμή θα διατηρηθεί υψηλή. Όχι βέβαια σ΄αυτά τα δεδομένα, που ήταν πριν τον πόλεμο. Έχουμε κάποια στοιχεία αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου στον επόμενο μήνα, καθώς φεύγει και ο χειμώνας. Φεύγει ο χειμώνας, φεύγουν και οι μεγάλες καταναλώσεις. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη και τη βιομηχανία που χρειάζεται το φυσικό αέριο χειμώνα καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο τα νοικοκυριά που πλήττονται.»

Ειδικά για το θέμα της απολιγνιτοποίησης, της μετάβασης στην «πράσινη ενέργεια» και της αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων, ο κ. Μπακούρας σημείωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται από το γαϊδούρι να οδηγήσουμε κατ` ευθείαν Μερσεντές! Όταν το φυσικό αέριο –βασικό καύσιμο μετάβασης- απουσιάζει από τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, έχουμε δρόμο μπροστά μας.»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.