ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σχέδιο της Ευρώπης για ενεργειακή απεξάρτηση από τους Ρώσους

19:25 - 26 Μαρ 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το σχέδιο της Ευρώπης για ενεργειακή απεξάρτηση από τους Ρώσους
Την ενεργειακή συμφωνία που ανακοίνωσαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ για την προμήθεια 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Ευρώπη, προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο σχολίασε στην ΕΡΤ ο Ναπολέων Μαραβέγιας.

Όπως είπε ο καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης τίθενται τρία θέματα από τη συμφωνία: Πρώτον, ότι θα προκαλέσει μια πολύ μεγάλη ζημιά στην Ρωσία αν και μόλις το ένα τρίτο της ποσότητας μπορούν να καλύψουν οι ΗΠΑ.

Η ενεργειακή κρίση, που προκλήθηκε στην Ευρώπη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα υπέρ της απεξάρτησης της ΕΕ όχι μόνο από το φυσικό αέριο αλλά και από το ηλιέλαιο, τα λιπάσματα, τα σιτηρά.

«Η Ευρώπη επειδή οι αποστάσεις ήταν μικρές και οι τιμές ήταν καλές οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στράφηκαν προς την Ρωσία. Τώρα που βρισκόμαστε σε γεωπολιτικές ανακατατάξεις τα πράγματα δυσκολεύουν», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης, ότι με αυτόν τον τρόπο «απεξαρτοποιείται από τη Ρωσία και συνδέεται με τις ΗΠΑ, που τη δεδομένη στιγμή είναι το ζητούμενο».

Ο καθηγητής μακροοικονομικής ανάλυσης αναφέρθηκε και στο χάσμα που προέκυψε μεταξύ βορρά και νότου στην ΕΕ και την ειδική εξαίρεση που πέτυχαν Ισπανία και Πορτογαλία όσον αφορά το ζήτημα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.