ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσική ενέργεια: Πώς μπορεί να μειωθεί η εξάρτηση της Ελλάδας

17:05 - 08 Απρ 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ρωσική ενέργεια: Πώς μπορεί να μειωθεί η εξάρτηση της Ελλάδας
Τον «γρίφο» της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ενεργειακά αγαθά της Ρωσίας επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UBS. Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται και η Ελλάδα, όπου παρατίθενται διάφορες κινήσεις που μπορεί να κάνει η χώρα μας ώστε να μειώσει κατά το δυνατόν περισσότερο την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Στην αναφορά της για την Ελλάδα, η UBS κάνει ειδική μνεία στην τριμερή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την κατασκευή του μακρύτερου και βαθύτερου υποβρύχιου καλωδίου τροφοδοσίας στον κόσμο, κατά μήκος του βυθού της Μεσογείου, το οποίο θα συνδέει τα μεταξύ τους δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Το εν λόγω project (Euro-Asia Interconnector) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2024.

Μετά από χρόνια σχεδιασμού, συμφωνήθηκε επίσης το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, το οποίο σχεδιάστηκε για να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η Ελλάδα σχεδιάζει να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα δυτικά και νότια ύδατά της. Η χώρα μας παρήγαγε μικρές ποσότητες πετρελαίου στο παρελθόν και είχε ενδείξεις για σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου. Τον Μάρτιο, η ελληνική επιτροπή υδρογονανθράκων πρότεινε ένα «φιλόδοξο αλλά εφικτό» σχέδιο ερευνών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε περίπου τέσσερα χρόνια.

aisjdafshufjiedofrgtr

Εκτός από τις εργασίες για πρόσθετες προμήθειες LNG, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τον αρμόδιο διαχειριστή (ΔΕΣΦΑ) να εξετάσει το κόστος της προσθήκης μίας ακόμη πλωτής δεξαμενής στον τερματικό σταθμό LNG της χώρας στα ανοιχτά της Αθήνας. Ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την ιταλική Snam για πρόσβαση σε αποθήκες στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια

Σύμφωνα με τη UBS, η αντικατάσταση των ενεργειακών εισαγωγών της Ευρώπης από τη Ρωσία θα είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες για το φυσικό αέριο παρά για τον άνθρακα ή το πετρέλαιο, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της αγοράς.

bsmjndhgturfside

Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει μόλις το 10,2% του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ, το 36% του οποίου εισάγεται και το 46% των εισαγωγών προέρχεται από τη Ρωσία. Οι ρωσικές εισαγωγές άνθρακα ως ποσοστό της συνολικής χρήσης ενέργειας είναι μεγαλύτερες στη Δανία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.

Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 34,5% του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ, το 97% του οποίου εισάγεται (το 23% των εισαγωγών προέρχεται από τη Ρωσία). Το μερίδιο των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στη συνολική κατανάλωση ενέργειας είναι υψηλότερο στις χώρες της Βαλτικής, στην Ελλάδα, στη Φινλανδία, στη Σλοβακία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο.

cjdhfvywueiaedfrg

Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 23,7% του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ, το 84% του οποίου εισάγεται (το 39% των εισαγωγών προέρχεται από τη Ρωσία). Το μερίδιο των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στη συνολική κατανάλωση ενέργειας είναι το υψηλότερο στις χώρες της Βαλτικής, τη Σλοβακία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Αυστρία (χώρες μερικές από τις οποίες ήταν πιο έντονη η διαφωνία τους ως προς την άμεση διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου).

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 18:54 - 08 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.