ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τριμερής υψηλής γεωπολιτικής «τάσης» στο Ισραήλ- Τι έργα εξετάζονται

09:16 - 11 Απρ 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τριμερής υψηλής γεωπολιτικής «τάσης» στο Ισραήλ- Τι έργα εξετάζονται
Σήμερα (11/4) ξεκινούν οι εργασίες της τριμερούς συνόδου των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας,στην Ιερουσαλήμ. όπου από την Ελλάδα θα συμμετάσχει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Με βάση σχετική ανακοίνωση ο κ. Σκρέκας θα συζητήσει με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο, Karine Elharrar και Νατάσα Πηλείδου, θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βρεθούν στην Ιερουσαλήμ οι επικεφαλής τηε ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς, Μαθιός Ρήγας της Energean και ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ, δείγμα ότι επί τάπητος θα τεθούν συγκεκριμένες ιδέες για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας. 

Ανάλογες, άλλωστε, θα είναι και οι εκπροσωπήσεις εταιριών από τα άλλα κράτη που μετέχουν στην τριμερή. 

Στο φόντο της Ουκρανικής κρίσης και με τα αποθέματα ενεργειακών πόρων της Β. Θάλασσας να στερεύουν, είναι προφανές ότι ο χώρος της Αν. Μεσογείου λειτουργεί ως μια βασική εναλλακτική για την ανεύρεση πηγών τροφοδοσίας για την ΕΕ, που στοχεύει στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Έτσι ο ρόλος των τριών κρατών αναδεικνύεται ως κομβικός και έτσι η επαναβεβαίωση της  προσηλωσής τους στην στενή ενεργειακή συνεργασία αποκτά ευρύτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον,

Αναπόφευκτα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τι θα συζητηθεί για την προοπτική του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed που ήδη οι ΗΠΑ έχουν “κάψει” με αναφορές επισήμων, αλλά και το τι θα μπει στο τραπέζι για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει και το πώς θα τοποθετηθεί η τριμερής στην πρόταση της Energean για την κατασκευή αγωγού Ισραήλ – Κύπρου, που θα μεταφέρει μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς που ανήκει στην εταιρία.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:20 - 11 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.