ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσάκας: Απ'τη Δυτική Ελλάδα ξεκινά η τροφοδοσία πόλεων με LNG

08:52 - 19 Μαϊ 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τσάκας: Απ'τη Δυτική Ελλάδα ξεκινά η τροφοδοσία πόλεων με LNG
Την έναρξη των μεγάλων έργων υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κήρυξαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Βασίλης Κοτρώνης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022.

Στην εκδήλωση, η  οποία συνδιοργανώθηκε από τη ΔΕΔΑ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης,  ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, οι βουλευτές Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσων Φωτήλας, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, καθώς και παραγωγικοί και οικονομικοί φορείς της Περιφέρειας, ενώ απέστειλε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης.

Το φυσικό αέριο θα φθάσει, σε πρώτη φάση, στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) τα οποία συγχρηματοδοτούνται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας του ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο των έργων θα κατασκευαστούν συνολικά 208 χιλιόμετρα δικτύου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023, ενώ η τροφοδοσία των πόλεων θα γίνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG). Έως το 2023, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 8.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), αριθμός ο οποίος θα είναι πολλαπλάσιος εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε, σχετικά: «Ένα σημαντικό έργο που θα βγάλει τη Δυτική Ελλάδα από την ενεργειακή απομόνωση και θα αποτελέσει μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης μπαίνει σήμερα σε τροχιά υλοποίησης. Σύντομα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Τουλάχιστον 8.000 καταναλωτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα καύσιμο με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το πετρέλαιο. Το έργο θα έχει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και θα ενισχύσει την απασχόληση, καθώς στη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας».   

Μ. Τσάκας: Πρωτοποριακό έργο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γυρίζει σελίδα, περνώντας σε μια νέα ενεργειακή εποχή. Ξεκινώντας από την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, η ΔΕΔΑ υλοποιεί ένα μοναδικό έργο, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σύγχρονη τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Το έργο είναι πρωτοποριακό όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η Βαρκελώνη είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη, με μεγαλύτερο πληθυσμό από την Πάτρα, που τροφοδοτείται με LNG», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αμέριστη στήριξή του στη διοίκηση και το έργο της ΔΕΔΑ, καθώς και προς τους κύριους «συνοδοιπόρους» σε αυτή την προσπάθεια: τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσάκας, η τροφοδοσία της Πάτρας θα γίνεται μέσω δεξαμενών, εγκατεστημένων στον χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) της Πάτρας. Στις δεξαμενές αυτές, θα αποθηκεύεται το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο και στον ίδιο χώρο θα επαναεριοποιείται προκειμένου να μεταφερθεί, ως αέριο πλέον, με χαλύβδινους και πλαστικούς σωλήνες, σε όλους τους δρόμους της πόλης.

«Η ΔΕΔΑ εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες και πιο αυστηρές προδιαγραφές, διασφαλίζοντας το υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας και ασφάλειας του έργου και ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων» υπογράμμισε ο κ. Τσάκας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, εξάλλου, στην «επόμενη ημέρα» των δικτύων της ΔΕΔΑ τα οποία, εκτός από φυσικό αέριο, θα διανέμουν ανανεώσιμα αέρια καύσιμα, με ελάχιστο έως μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. «Πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής ενεργειακή κρίση και γίνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που επιδείνωσε την κατάσταση, η ΔΕΔΑ είχε κάνει μια στρατηγική επιλογή που σήμερα τη δικαιώνει: είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για να υποδεχθεί στα δίκτυά της το τοπικά παραγόμενο βιομεθάνιο και υδρογόνο», σημείωσε ο κ. Τσάκας, προσθέτοντας ότι η εταιρεία αναμένει πλέον από την ΡΑΕ την έκδοση άδειας διαχειριστή βιομεθανίου για να υλοποιήσει τα πρώτα, στην Ελλάδα, πιλοτικά έργα παραγωγής,  έγχυσης και διανομής βιομεθανίου.

Επιπλέον, η ΔΕΔΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε ό, τι αφορά την προοπτική διανομής υδρογόνου μέσα από τα δίκτυά της, ετοιμάζοντας πιλοτικό έργο με τίτλο «Χωριό Υδρογόνου», για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα και θέρμανση ενός οικισμού.

Με την αρχή μιας νέας εποχής συνέδεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, την έναρξη κατασκευής του έργου, τονίζοντας:
«Σήμερα είναι μία μέρα δικαίωσης για όλους μας. Μία μέρα νέας ελπίδας για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, αφού το όραμά μας για έναν τόπο στον οποίο το φυσικό αέριο θα φτάνει παντού, δεν ακυρώνεται και δεν αναστέλλεται. Αντίθετα, εργαστήκαμε σκληρά και με σχέδιο για να είμαστε σε θέση να λέμε ότι τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου θα αποτελέσουν την πολύτιμη βάση πάνω στην οποία θα στηθεί αργότερα ένα πολύ πιο εκτεταμένο δίκτυο ροής φυσικού αερίου, που δεν θα φτάνει πλέον με βυτιοφόρα σε δεξαμενές, αλλά μέσω αγωγού».


Ο  κ. Φαρμάκης έκανε εκτενή αναφορά στις συντονισμένες ενέργειες που ξεκίνησαν από το 2019 και έφτασαν έως του σημείου, αφενός να υπερδιπλασιαστούν οι αρχικώς προβλεφθέντες οικιακοί χρήστες των τοπικών δικτύων και αφετέρου, η ΔΕΣΦΑ να εντάξει στο σχέδιο ανάπτυξής της, την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Ελλάδα και, καταλήγοντας, ευχαρίστησε όλους όσοι πίστεψαν στο εγχείρημα και δούλεψαν αποτελεσματικά γι΄  αυτό. Ειδικότερα ανέφερε:
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, λοιπόν, τη ΔΕΔΑ και προσωπικά τον Μάριο Τσάκα γιατί κράτησε τον λόγο του και έτρεξε τις διαδικασίες με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Θέλω να ευχαριστήσω την προηγούμενη, αλλά και τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που μας συνέδραμε σε όλη αυτή την πορεία. Και θέλω, βέβαια, να ευχαριστήσω τους Δημάρχους που συνέδραμαν την προσπάθεια, τους εκπροσώπους των τοπικών παραγωγικών φορέων, αλλά και τους συνεργάτες μου, μαζί με τα  υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας. Όλοι μαζί δώσαμε μία υπόσχεση στους εαυτούς μας και στους συμπολίτες μας και όλοι μαζί εργαστήκαμε με πατριωτισμό, θα έλεγα, για να τηρήσουμε την υπόσχεση: Τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου θα γίνουν, και θα γίνουν τώρα!».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.