ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EΒΙKEN: Ζητεί αλλαγές στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

10:44 - 23 Ιουν 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
EΒΙKEN: Ζητεί αλλαγές στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ
Σειρά παρατηρήσεων και ενστάσεων κατέθεσε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) επί του νομοσχεδίου που είναι υπό συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ΑΠΕ αλλά και για άλλα ζητήματα,

Η ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει την αντίθεσή της στις ρυθμίσεις για τις εγγυήσεις προέλευσης παραγωγής από ΑΠΕ και για το σχεδιαζόμενο τρόπο υπολογισμού της νέας χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ για τις ΑΠΕ που μπήκαν μετά το 2021 στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Παράλληλα, θέτει θέμα για μείωση των ΥΚΩ για τους επιλέξιμους βιομηχανικούς καταναλωτές, όπως προβλέπεται από τις Κατευθυντήριες Γραμμές (CEEAG). 

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ «κάνουμε αναφορά στις ρυθμίσεις που αφορούν τις εγγυήσεις προέλευσης» τονίζοντας ότι:

Δεν αντιλαμβανόμαστε το λόγο που η χρέωση του νέου ΕΤΜΕΑΡ (που θα αφορά στήριξη των ΑΠΕ που μπήκαν σε λειτουργία  μετά την 1.1.2021) δεν είναι ρυθμιζόμενη χρέωση και επιβάλλεται στους προμηθευτές (με τη σημείωση ότι θα αποτυπώνεται στα τιμολόγια των καταναλωτών) και όχι απ' ευθείας στους καταναλωτές όπως ορίζουν οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές που ισχύουν από 1.1.22.

Οι εγγυήσεις προέλευσης συνοδεύουν τα ΡΡΑ που συνάπτει η βιομηχανία με τους παραγωγούς ΑΠΕ και δεν εμπλέκονται καθόλου οι προμηθευτές. Κάτι που πρέπει να αλλάξει στον ισχύοντα κανονισμό

Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας στον πιθανό ορισμό του χρηματιστηρίου ως φορέα για την έκδοση των εγγυήσεων προέλευσης λόγω της εν γένει τοποθέτησης του (ίδε κανόνα 20%) και γιατί το θεωρούμε υπεύθυνο γιατί σήμερα δεν έιναι δυνατόν να συνάπτονται διμερείς συμβάσεις με φυσική παράδοση χωρίς να περνούν μέσα από το χρηματιστήριο.  

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί δημοπρατούνται μόνο οι εγγυήσεις προέλευσης για τις ΑΠΕ μετά την 1.1.2021 και όχι για τις πριν.

Επίσης, θέτουμε ευθέως θέμα «άμεσης μείωσης των ΥΚΩ για τη βιομηχανία, διότι δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η χρέωση ΧΧΣ του ΑΔΜΗΕ λόγω των νέων διασυνδέσεων και προσφάτως με 300εκ ευρώ αποζημίωση στη ΔΕΗ για διατήρηση εφεδρειών και ενώ μειώνονται τα ΥΚΩ η μείωση να πηγαίνει στο ταμείο για να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις». 

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.