Οι εταιρείες παροχής ρεύματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, αναμένεται να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια υπό την απειλή και της έκτακτης φορολογίας στα κέρδη από τη δραστηριότητα της παραγωγής. Έτσι, μετά την Protergia που απορρόφησε πλήρως την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής, διατηρώντας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα την τιμή της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιό της στα 15,9 λεπτά, πήρε τη σκυτάλη η ΔΕΗ, προσφέροντας μια έκπτωση της τάξεως του 68%.
Η τιμή στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ τον Οκτώβριο ήταν στα 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα. Παρά τις όποιες διακυμάνσεις στη χονδρική αγορά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η μέση τιμή για τους πελάτες της ΔΕΗ στο πράσινο τιμολόγιο διαμορφώθηκε για το 2024 σε 13,425 λεπτά/κιλοβατώρα, μειωμένη κατά περίπου 30,6% σε σχέση με το 2023 με τη ΔΕΗ να υποστηρίζει σε ανακοίνωση της ότι το 2024, εξομάλυνε τις έντονες διακυμάνσεις στη χονδρική αγορά ενέργειας, με εκπτώσεις προς τους πελάτες της που συνολικά ξεπέρασαν τα 550 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχες πολιτικές συγκράτησης των τιμών αναμένονται και από τους δύο άλλους μεγάλους παρόχους, Εlpedison και Ηρων, ενώ και οι μικρότερες εταιρείες του κλάδου αναμένεται να ακολουθήσουν στο βαθμό που θα μπορούν.
Ωστόσο, η οριστική εικόνα για το εύρος της τιμής της κιλοβατώρας τον Δεκέμβριο θα διαμορφωθεί την 1η του μηνός με τις επίσημες ανακοινώσεις του συνόλου των παρόχων. Φυσικά, για ακόμα μία φορά σημείο αναφοράς για το ύψος της επιδότησης αποτελεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, να κάνει λόγο για επιδοτήσεις που θα αφορούν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί αυτή τη φορά και για τη στήριξη των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων αναζητώντας εκείνα τα εργαλεία που θα παρακάμπτουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr