ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Morgan Stanley: Τα θεμελιώδη θα νικήσουν

12:17 - 02 Απρ 2008 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οι αποτιμήσεις θα είναι αυτές που και πάλι πολύ σύντομα θα τη στρατηγική επιλογής μετοχών οι οποίες ξανά θα πρωταγωνιστήσουν, αναφέρει η Morgan Stanley σε έκθεσή της για την ευρωπαϊκή στρατηγική με ημερομηνία 28 Μαρτίου.

Μεταξύ των επιλογών της περιλαμβάνονται και 7 ελληνικές μετοχές. Αυτές είναι: Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς, Τιτάν, Ηρακλής, Σιδενόρ και Ελληνικά Πετρέλαια. Σημειώνεται όμως πως η ΔΕΗ είναι στην επιλογή short basket.

Mπορεί οι αποτιμήσεις να έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να «λειτουργούν» ως οδηγός των αποδόσεων των μετοχών, σύντομα όμως θα ξαναπάρουν τα ηνία ως το κορυφαίο επενδυτικό όπλο, όποτε προετοιμαστείτε για γερά ψώνια, φωνάζει η Μorgan Stanley σε νέα έκθεση της.

Σύμφωνα με το κ. Edmund Ng, οι οδηγοί-κλειδιά στην επιλογή μετοχών σε λίγο καιρό μέσα στο 2008, θα είναι και πάλι οι φθηνές αποτιμήσεις, οι θετικές αναθεωρήσεις της κερδοφορίας, η υψηλή ρευστότητα και η χαμηλή μόχλευση. Οποτέ αρχίστε να... σκανάρετε τα ελκυστικά χαρτιά!.«Οι αποτιμήσεις θα γίνουν ο σημαντικότερος παράγοντας εκτόξευσης των αποδόσεων», υπογραμμίζει ο αναλυτής.

Το 2007 οι αποτιμήσεις σταμάτησαν να οδηγούν τις αποδόσεις των μετοχών. Στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, οι φθηνότερες μετοχές ( με βάση τον δέιτκη αποτιμήσεων της Morgan Stanley, Composite Valuation Factor ) απέφεραν ζημιές της τάξης του 14% μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Δεκεμβρίου.

Το 2007 δεν ήταν η πρώτη φορά όπου οι φθηνές μετοχές υποαπέδοσαν, ιδιαίτερα κοντά στα σημεία καμπής των αγορών, και η διάρκεια της υποαπόδοσης ήταν περίπου 12 μήνες, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Αυτό εχει ξανασυμβεί το διάστημα μεταξύ του Αυγούστου του ’79 και του Νοεμβρίου του ’80, του Μαρτίου του ’89 και του Οκτωβρίου του ’90 και μεταξύ του Μαρτίου του ’98 και του Φεβρουαρίου του 2000. Οι μέσες αποδόσεις των «ελκυστικών» μετοχών άγγιξαν το-16%. Καθώς τους τελευταίους 12 μήνες οι υποαποδόσεις των φθηνών μετοχών διαμορφώνονται στο -14%, ο διεθνής οίκος θεωρεί ότι είμαστε πολύ κοντά στο σημείο καμπής της αγοράς και σύντομα το όπλο των φθηνών αποτιμήσεων θα πάρει και πάλι τα πάνω του στα χέρια των κυνηγών των επενδυτικών ευκαιριών!

Οταν λοιπόν συμβεί αυτό, γεγονός που αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος και που θα κρατήσει τουλάχιστον 12 μήνες, οι κορυφαίες επενδυτικές επιλογές σύμφωνα με την M.S. για τους 6-12 μήνες που ακολουθούν είναι οι εξής εννεά:

Long θέσεις στην μετοχή της Kingfisher και short στην H&M ή την Inditex

Long θέσεις στην μετοχή της UBS και short στην Julius Baer

Long θέσεις στην μετοχή της UPM και short στην ENRC

Long θέσεις στην μετοχή της Wolseley και short στην ABB ή την Alstom

Long θέσεις στην μετοχή της Casino και short στην BAT

Long θέσεις στην μετοχή της Ericsson και short στην SAP

Long θέσεις στην μετοχή της Sanofi και short στην Qiagen

Long θέσεις στην μετοχή της Deutsche Telecom και short στην Iliad, και

Long θέσεις στην μετοχή της Centrica και short στην Verbund

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, αυτά τα pair trades αναμένεται σύντομα να εκπλήξουν τόσο τους επενδυτές όσο και τους αναλυτές. Ο τολμών λοιπόν...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.