ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα προβλέπει το σχήμα ΕΛΠΕ- Edison

12:06 - 30 Ιουν 2008 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μονάδες συνολικής ισχύος 1.500- 2.000 MW θα περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του μικτού σχήματος μεταξύ των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison, η οριστική συμφωνία μεταξύ των οποίων υπογράφεται την Πέμπτη. Με τη συμφωνία αυτή, οι δύο όμιλοι φιλοδοξούν να αποσπάσουν σημαντικό μερίδιο από τη ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια, αφού οι μονάδες που σχεδιάζουν, αντιστοιχούν στο 20% περίπου της σημερινής εγκατεστημένης ισχύος της χώρας.

Η συμφωνία θα προβλέπει τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών, στην οποία το 50% θα ανήκει στα ΕΛΠΕ και το άλλο 50% στην Edison. Κάτω από αυτήν την εταιρεία, θα λειτουργούν μία θυγατρική με αντικείμενο την ηλεκτροπαραγωγή και μία θυγατρική με αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πρώτη, τα ΕΛΠΕ θα εισφέρουν την υφιστάμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, 390 MW) ενώ η Edison τη συμμετοχή της στην εταιρεία Ενεργειακή Θίσβης (65% Εdison, 30% EΛTEX και 5% όμιλος Στασινόπουλου). Η Ενεργειακή Θίσβης έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη Βοιωτίας.

Η συμφωνία των ΕΛΠΕ και της Edison, είναι η τρίτη μεταξύ ελληνικής με ευρωπαϊκή επιχείρηση η οποία οριστικοποιείται, μετά από τη δημιουργία της Endesa Hellas, (ισπανική Endesa και όμιλος Μυτιληναίου) και της Enelco (ιταλική Enel και όμιλος Κοπελούζου).

Ολα δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια, η ΔΕΗ θα απωλέσει σημαντικό μερίδιο αγοράς, καθώς οι 3 αυτές εταιρείες μαζί με την «Ηρων Θερμοηλεκτρική» (του ομίλου της ΤΕΡΝΑ), σχεδιάζουν μονάδες συνολικής ισχύος άνω των 4.000 μεγαβάτ, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 50% του σημερινού δυναμικού της ΔΕΗ.

O Ενεργειακός
[email protected]

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.