ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιχθυοκαλλιέργειες: Στα 20 εκατομμύρια η άμεση ανάγκη για ρευστότητα ώστε να μη χαθεί οριστικά η μάχη με την Τουρκία

01:01 - 12 Μαρ 2014 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ιχθυοκαλλιέργειες: Στα 20 εκατομμύρια η άμεση ανάγκη για ρευστότητα ώστε να μη χαθεί οριστικά η μάχη με την Τουρκία
Την ανάγκη άμεσης λύσης στο θέμα της ρευστότητας και των χρεών του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών έθεσαν εκπρόσωποι των εταιριών Νηρέας, Σελόντα και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και του αρμοδίου υφυπουργού, Νότη Μηταράκη, παρουσία εκπροσώπων του ΤΧΣ και τραπεζών.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, 20 εκατομμύρια μπορούν να κρατήσουν ζωντανές τις εταιρίες μέχρι την έναρξη της περιόδου υψηλών πωλήσεων, που προσδιορίζεται στα τέλη Μάη. Μέχρι τότε τα ποσά, που ζητούν οι εταιρίες μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες, αλλά και τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, χωρίς όμως να δίνουν οριστική λύση.

lefta110314

Ωστόσο, παρά το καμπανάκι κινδύνου που εκπέμπουν οι εταιρίες, ορισμένες από τις πιστώτριες τράπεζες παρουσιάζονται πολύ διστακτικές σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι αυτό προκύπτει είτε από το γεγονός, ότι ο κλάδος έχει συσσωρεμένες πολλές «αμαρτίες», ήδη από τις καλές εποχές, είτε γιατί στο παρασκήνιο υπάρχουν συνεννοήσεις για συγκέντρωση του κλάδου, χωρίς όμως, τη συμμετοχή όλων των παικτών...

 

Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη χθεσινή συνάντηση, ανέφεραν ότι και οι δύο πλευρές δεν ανοίγουν εντελώς τα χαρτιά τους. «Παίζουν κρυφτούλι» ανέφεραν σχετικά τονίζοντας ότι όλοι ακολουθούν παρελκυστική πολιτική, οι μεν τράπεζες γιατί καθυστερούν την έγκριση στα σχέδια αναδιάρθρωσης, οι δε εταιρείες γιατί δεν αποσαφηνίζουν τα δεδομένα των εταιρειών τους υπό το βάρος των πιέσεων που δέχονται από τις πιστωτικά ιδρύματα για τα θέματα ρευστότητας.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος για καταστροφή του δεύτερου σε δύναμη εξαγωγικού κλάδου της Ελληνικής οικονομίας είναι υπαρκτός, καθώς το μεσοδιάστημα μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση φαντάζει αιώνας. «Κάποιες τράπεζες συνεργάζονται και κάποιες όχι» ανέφερε στέλεχος του κλάδου, το οποίο έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες η οποία στις αρχές του περασμένου Καλοκαιριού ήθελε 8 εκατ. ευρώ για να σωθεί και είχε ψάρια αξίας 40 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα το ποσό που πρέπει να μπει στην εταιρεία για να μην πτωχεύσει είναι 50 εκτ. ευρώ.

bank110314

Μόνιμη λύση στο θέμα θα είναι, πάντως, η μετοχοποίηση των χρεών των εταιρειών. Όμως παρά το γεγονός ότι στελέχη των εταιριών τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να δεχτούν να γίνουν μειοψηφία «στο ίδιο τους το μαγαζί» ή και να βάλουν νέα κεφάλαια αλλά η όλη διαδικασία δεν προχωράει.

 

Βασική δικαιολογία όλων των εμπλεκομένων είναι η ανυπαρξία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, καθώς δεν έχει θεσμοθετηθεί ο τρόπος με τον οποίο εισηγμένες εταιρείες μετοχοποιούν τα χρέη τους. Αυτό συνδέεται όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης με τη συνολική αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα της χώρας που αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή ιδιωτικού χρέους. Μάλιστα σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης η περίπτωση των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί crash test για το τι θα γίνει και σε άλλους υπερχρεωμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

psaraki110314

Η δυναμική του κλάδου

Οι ιχθυοκαλλιέργειες γενικά συνιστούν το δεύτερο σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας (έπειτα από το λάδι και την ελιά) βάσει της πρόσφατης έκθεσης McKinsey, ενώ εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις του επιχειρηματικού αυτού τομέα στους αριθμητικούς δείκτες. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους:

  • η χώρα μας παράγει 123.000 τόνους {στοιχεία της KontaliAnalyse για το 2013} ψαριού ετησίως (κατά πλειοψηφία τσιπούρα και λαβράκι), ποσό που αντιστοιχεί στο 50 % περίπου της διεθνούς αγοράς
  • κάθε βδομάδα εξάγονται περίπου 2.000 τόνοι φρέσκιας ελληνική τσιπούρας και λαβρακιού οδικώς και αεροπορικώς σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσμο
  • το 80% της παραγωγής αυτής εξάγεται στο εξωτερικό, με τα ετήσια έσοδα να ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος φτάνει τα 500 εκατ.
  • στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 65 εταιρείες, με τις 4 σημαντικότερες από αυτές να έχουν το 70% του τζίρου
  • ο κλάδος απασχολεί περίπου 10.000 εργαζομένους.

Ωστόσο αυτό το success story, όπως σημείωσε παράγων του υπουργείου Ανάπτυξης απειλείται από την Τουρκία, που λόγω και της ισοτιμίας κυριαρχεί πλέον. Σημειώνεται ότι η το 2013 η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου ήταν στην Τουρκία στους 108.000 τόνους, με αύξηση πάνω από 12% και με μεγαλύτερη δυναμική φέτος λόγω της εξαφάνισης των Ελληνικών αποθεμάτων. «Η Τουρκία έχει πάρει κεφάλι. Δεν υπάρχει χρόνος. Η καθυστέρηση είναι καταστροφική για όλους» σημείωσε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της αγοράς

 

Πάντως σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο κλάδος είναι βιώσιμος και προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία, είναι απαραίτητο όμως να ληφθούν οι δράσεις αυτές που θα επιτρέψουν την βιωσιμότητα της κεφαλαιακής επάρκειας των εταιρειών». Ο ίδιος μάλιστα θα συνεχίσει σε διμερές επίπεδο επαφές ώστε να βρεθεί λύση άμεσα.

 

Γ.Α.

psara110314

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.