ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μονόδρομος για τη βιωσιμότητα της "ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες" η αναδιάρθρωση δανείων- Στα "δίχτυα" του τραπεζικού συστήματος οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου

00:01 - 02 Απρ 2014 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μονόδρομος για τη βιωσιμότητα της "ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες" η αναδιάρθρωση δανείων- Στα "δίχτυα" του τραπεζικού συστήματος οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου
Την ανάγκη οι τράπεζες να κινηθούν γρήγορα και να σταματήσουν την κωλυσιεργία, που μπορεί να αποβεί καταστροφική συνολικά για τον κλάδο επισημαίνουν κύκλοι της ΔΙΑΣ μετά την απόρριψη του αιτήματος για προσωρινή διαταγή που είχε υποβάλει στο Πολυμελείς Πρωτοδικείο της Αθήνας η εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η Δίας έχει υποβάλει αίτηση πτώχευσης και ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να μην εκτελέσει διαταγές πληρωμών από πιστωτές της. Σημειώνεται πως η εταιρία είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, που επίσης είχε απορριφθεί. Μιλώντας στο "R" κύκλοι της ΔΙΑΣ παραπέμπουν στην προηγούμενη δήλωση του Δ.Σ. τονίζοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη οι πιστωτές να κινηθούν γρήγορα.

di010414

Στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, η εταιρεία σημείωνε ότι προοπτική αναδιάρθρωσης των δανείων αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη και μακρόπνοη λύση στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο αντιμετωπίζει η ΔΙΑΣ. "Αντιμέτωποι με την προοπτική της επικείμενης χρεοκοπίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΣ αποφάσισε να κηρύξει στάση πληρωμών και να καταθέσει αίτηση πτώχευσης προκειμένου να εξασφαλίσει προστασία από τους πιστωτές και να διαφυλάξει τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΙΑΣ. Η ΔΙΑΣ πιστεύει ότι η συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για τη διασφάλιση του μέλλοντος της ΔΙΑΣ, των εργαζομένων και των συνεργατών της, και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για έναν ισχυρό κλάδο ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας", δήλωσε η κυρία Anita Hamilton, συνέταιρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Linnaeus Capital Partners, του βασικού μετόχου της ΔΙΑΣ.

 

Στόχος της κίνησης είναι, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της "να διευκολύνει αυτές τις συζητήσεις και να έχει παράλληλα το όφελος της προστασίας έναντι των πιστωτών της». Υπογραμμίζει, δε, ότι «η αίτηση πτώχευσης δεν καθιστά απαγορευτική την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές και την ανάκληση της αίτησης πτώχευσης της ΔΙΑΣ".

 

Όπως έχει γράψει το "R" οι τράπεζες στην εταιρεία Δίας ελέγχουν το 42,79% του μετοχικού κεφαλαίου και στη Σελόντα το 21%- πρόκειται αντίστοιχα για την τρίτη και τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία. Την ίδια ώρα, στον Νηρέα- το νούμερο 1 του κλάδου- οι τράπεζες δεν ελέγχουν μετοχές, αλλά δάνεια 222 εκατ. ευρώ. Όπως όμως σημειώνουν στελέχη των εταιριών, αντί να επισπεύσουν την εξυγίανση και ανασυγκρότησητων επιχειρήσεων αυτών, καθυστερούν χαρακτηριστικά να αναλάβουν δράση ή παρακωλύουν τις διαδικασίες με την αδυναμία λήψης αποφάσεων. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού η ΔΙΑΣ ήθελε 8 εκατ. ευρώ για να σωθεί και είχε ψάρια αξίας 40 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα το ποσό που πρέπει να μπει στην εταιρεία για να μη γράψει τίτλους τέλους είναι 50 εκατ. ευρώ.

 

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες ζητούν από τους μετόχους να βάλουν χρήματα, καθώς υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης λόγω των αμαρτιών του παρελθόντος. Τα ιχθυηρά αποτελούν το σημαντικότερο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν μετά το λάδι και την ελιά. Η Ελλάδα, μάλιστα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιπούρας και λαβρακίου παγκοσμίως, με παραγωγή που ανήλθε στους 123.000 τόνους το 2013 και εξαγωγές που ξεπέρασαν τα €400 εκατ. το 2012. Ωστόσο, οι τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκονται εγκλωβισμένες στα δίχτυα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 

Γ.Α.
dias010414

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.