ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χασούρα 500 εκ.ευρώ από τα ελληνικά βοσκοτόπια;

00:00 - 16 Απρ 2015 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Χασούρα 500 εκ.ευρώ από τα ελληνικά βοσκοτόπια;
Ακόμη μία προθεσμία ετοιμάζεται να χαθεί από την Ελλάδα, με δυστυχώς, πολύ σημαντικό κόστος, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ θα χάθουν 500 εκατ. ευρώ που ήταν να δοθούν ως επιδοτήσεις από τον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε είχε δώσει προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει σχέδια με όλους τους επιλέξιμους βοσκότοπους της χώρας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους κτηνοτρόφους- οι οποίοι βοσκότοποι δε, υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 25.000 στρέμματα.

Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι θα ζητηθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνηση παράταση μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς, παρόλο που ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου είχε ανακοινώσει ότι τα σχέδια θα αναλάμβανε να συντάξει επιτροπή του Υπουργείου, τελικά αυτά θα γίνουν από τις Περιφέρειες- χωρίς όμως ακόμη να έχει γίνει και τυπικά η ανάθεσή τους, εξαιτίας και της ανύπαρκτης ρευστότητας. Το κόστος κάθε περιφέρειας για ένα τέτοιο σχέδιο εκτιμάται στα 60.000 ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό, κτηνοτρόφοι που έχουν συνομιλήσει με τον υπουργό πρότειναν να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τον ΕΛΓΟ που είναι ανενεργά και μέρος των οποίων αποτελούν οφειλές που έχουν πληρώσει οι πρώτοι. Μιλάμε για κεφάλαια ύψους 5 εκατ. ευρώ (αν συμπεριληφθούν και οι εισφορές που καταβάλλουν οι γαλακτοβιομηχανίες φθάνουμε στα 12 εκατ. ευρώ), τα οποία μένουν στην παρούσα φάση αναξιοποίητα.

Σημειώνεται ότι σχέδιο της πολιτείας για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκοτόπων χωρίζεται σε επιμέρους δράσεις όπως:

  • η συγκέντρωση των αεροφωτογραφιών των εκτάσεων
  • ο χαρακτηρισμός των αναδασωτέων εκτάσεων
  • τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αναδασωτέες εκτάσεις
  • η καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 15 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.