• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Β.Αποστόλου: Χρέος μας να στηρίξουμε ουσιαστικά τους νέους αγρότες

17:15 - 22 Μαρ 2016 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Με εκπροσώπους των Ενώσεων Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Καστοριάς, Πιερίας, Χαλκιδικής, Λάρισας, Αχαΐας και Λακωνίας συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Νέων Αγροτών υπέβαλαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και εξέθεσαν τα προβλήματα του κλάδου τους.

Ειδικότερα, οι νέοι αγρότες επεσήμαναν ότι ο τρόπος με τον οποίο καθορίστηκαν τα δικαιώματα την προηγούμενη περίοδο (ιστορικά δικαιώματα), δημιούργησε μεγάλες ανισότητες για τους νέους αγρότεςκαι επεσήμαναν ότι θα πρέπει να γίνει αναδιανομή των δικαιωμάτων με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους νέους αγρότες ότι στις προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ και της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική στήριξή τους από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο αγροτικός χώρος δεν έχει μέλλον αν δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες σαν τις δικές σας. Έχουμε χρέος όχι μόνο να λύσουμε προβλήματα των νέων αγροτών που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν - όπως είναι η αστοχία του εθνικού φακέλου στον τρόπο αντιμετώπισης των ιστορικών δικαιωμάτων - αλλά και να δημιουργήσουμετις συνθήκες για μια ουσιαστική στήριξη στους νέους αγρότες. Η στήριξη αυτή θέλουμε λοιπόν να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή. Εργαζόμαστε καθημερινά για την οριοθέτηση του πλαισίου που θα διασφαλίζει στους νέους αγρότες ένα βιώσιμο εισόδημα και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να παράγουν. Χωρίς τη δική σας συνεισφορά δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική στη γεωργία και την κτηνοτροφία». 

Τόνισε, δε, ότι οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως η εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, προγράμματα Leader κλπ. 

Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ που θα γίνει το έτος 2017 απαιτείται και η συνδρομή των νέων αγροτών και τους κάλεσε να συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους στην Ομάδα Εργασίας του ΥπΑΑΤ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, καθώς και στην Ομάδα Εργασίας για το νέο ΠΑΑ και τις δράσεις που αφορούν τους νέους αγρότες, πρόταση που έκαναν αποδεκτή οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Νέων Αγροτών. 

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους νέους αγρότες ότι θα εξαντληθούν οι δυνατότητες παρεμβάσεων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αρχής γενομένης - όπως είπε - από τον τομέα των εφοδίων και γνωστοποίησε ότι προχωρά η θεσμοθέτηση του εργόσημου με ρύθμισηπου θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς το οποίο το επόμενο διάστημα θα εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή. Επίσης, τους ενημέρωσε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης - στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς - για δικαιότερη ασφαλιστική και φορολογική μεταχείριση στους κατ’ επάγγελμααγρότες, για την «κάρτα του αγρότη», καθώς και για τις δράσεις που δρομολογούνται για την παραχώρηση εκτάσεων ιδιοκτησίας του ΥπΑΑΤ σε νέους αγρότες.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:21 - 22 Μαρ 2016
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman