ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο για τη θεσμοθέτηση της έγκαιρης πληρωμής των αγροτικών προϊόντων

10:00 - 22 Μαρ 2017 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Σχέδιο για τη θεσμοθέτηση της έγκαιρης πληρωμής των αγροτικών προϊόντων
Προσπάθεια εξυγίανσης της αγοράς αγροτικών προϊόντων ξεκινάει υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα καταθέσει για δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση της έγκαιρης πληρωμής των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων. Η πρόταση ρύθμισης θα προβλέπει ότι δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή σε χρόνους πέραν των 30 έως 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, πρακτική η οποία έχει θεσμοθετηθεί στην ΕΕ και ήδη εφαρμόζονται από άλλες χώρες όπως προανήγγειλε ο υπουργός Βαγγέλης Απόστολου.
Η πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία τον Μάιο του 2013 και  προβλέπει ότι οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις εντός 60 ημερολογιακών ημερών, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών, εκτός εάν έχει συμφωνηθεί άλλη προθεσμία.
 
Μάλιστα οι επιχειρήσεις δικαιούνται να ζητούν αυτομάτως τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές. Στο σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση θα υπάρχει και πρόβλεψη ότι σε περίπτωση παράβασης της έγκαιρης αποπληρωμής των τιμολογίων θα επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ στην περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων θα επιβάλλεται η προσωρινή διαγραφή της εμπορικής επιχείρησης που δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές της από το Μητρώο Εμπόρων του Υπουργείου.
 
Σήμερα πολλοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις πληρωμών που φτάνουν ακόμα και τους οκτώ ή δέκα μήνες. Λόγω της φύσης της αγροτικής δραστηριότητας που απαιτεί ρευστότητα η κατάσταση αυτή αποτελεί βρόγχο για τον πρωτογενή τομέα.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.