ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοποιήσεις και «φέσια» σε αγρότες οι στόχοι παρεμβάσεων στην αγορά

07:44 - 19 Απρ 2018 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ελληνοποιήσεις και «φέσια» σε αγρότες οι στόχοι παρεμβάσεων στην αγορά
Με δύο θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν ενσωματωθεί στο νομοθετικό πλαίσιο διακίνησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων καταβάλλεται προσπάθεια να μπει φραγμός σε χρόνιες παθογένειες της αγοράς.

Η μία αφορά τη διακίνηση και πληρωμή νωπών προϊόντων και η άλλη την αναγραφή στις αποδείξεις που εκδίδουν οι ταμειακές στα κρεοπωλεία στοιχείων, όπως το είδος κρέατος, η χώρα καταγωγής, το βάρος, η τιμή μονάδας και η αξία των προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, την πάταξη της αισχροκέρδειας και φαινομένων ελληνοποιήσεων στοχεύει διάταξη που προβλέπει ότι από σήμερα θα πρέπει τα κρεοπωλεία να εκδίδουν αποδείξεις που θα αναγράφεται ανά είδος που πωλείται: το είδος κρέατος, η χώρα καταγωγής, το βάρος, η τιμή μονάδας και η αξία των προϊόντων.

Επιπλέον από την 1η  Ιουλίου θα πρέπει να εφαρμόζεται η εφαρμογή της νομοθετικής διάταξης που προβλέπει ότι όποιος «προμηθεύεται νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα από παραγωγό, ο οποίος εκδίδει τιμολόγιο, οφείλει να εξοφλεί το τιμολόγιο του παραγωγού μέσα σε εξήντα ημέρες από την έκδοσή του».

Μάλιστα, η ίδια διάταξη προβλέπει ότι «κάθε συμφωνία μεταξύ των μερών, που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, θεωρείται άκυρη».

Η μη τήρηση της διάταξης μάλιστα επισείει βαριά πρόστιμα, δηλαδή εάν ο έμπoρος δεν τηρήσει τη νομοθεσία τού επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το (30%) της αξίας του τιμολογίου.

Στις περιπτώσεις που ο έμπορος βρεθεί παραβάτης για τρίτη φορά, τότε κινδυνεύει με διαγραφή για ένα χρόνο από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και δεν θα του επιτρέπεται η εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων κατά το χρονικό διάστημα της διαγραφής του.

Αν ο έμπορος συνεχίζει την εμπορία των νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων κατά το χρονικό διάστημα της διαγραφής του από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών  τότε εφόσον εντοπιστεί το διοικητικό πρόστιμο που θα του επιβληθεί ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

Ουσιαστικά η όλη προσπάθεια αυτή κινείται στην κατεύθυνση περιορισμού του φαινομένου της μεταχρονολογημένης εξόφλησης των αγροτών από τις αλυσίδες και του χονδρεμπόρους. Κάτι που είχε οδηγήσει πολλούς παραγωγικούς φορείς σε οικονομική ασφυξία.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.