ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύσκολες οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ για την Ελλάδα

10:09 - 17 Ιουλ 2018 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Δύσκολες οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ για την Ελλάδα
Αλλαγές στη νέα ΚΑΠ στην κατεύθυνση της απλούστευσης διαδικασιών, άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων και εξάλειψης της πολυπλοκότητας διατάξεων ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες.

«Πέρα από την Επιτροπή και τις εθνικές διοικήσεις, η απλούστευση και η επικουρικότητα πρέπει να διατηρήσουν ελκυστική την ΚΑΠ, ώστε να μην εγκαταλειφθεί η γεωργία και η ύπαιθρος αλλά και να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους» τόνισε ο κ. Αποστόλου, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία της ελληνικής πλευράς σχετικά με το νέο μοντέλο διαχείρισης της ΚΑΠ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αποστόλου η αλλαγή στην ΚΑΠ που προτείνει η Κομισιόν έχει θετικά στοιχεία ωστόσο δημιουργεί ανησυχίες και προβληματισμούς. Αναφερόμενος στην επικουρικότητα, σημείωσε ότι μπορεί πράγματι να λειτουργήσει ως ευκαιρία, ωστόσο, ο αυξημένος βαθμός που προτείνεται πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με το νέο μοντέλο λειτουργίας της επόμενης ΚΑΠ και την όποια απλούστευση μπορεί να φέρει. «Aυτό το μοντέλο λειτουργίας ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θέτοντας τις άμεσες ενισχύσεις, την αγροτική ανάπτυξη και τις τομεακές παρεμβάσεις σε ένα κοινό πλαίσιο, το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ΚΑΠ, συνδέει όλες τις παρεμβάσεις με συγκεκριμένους στόχους και την απορρόφηση των πόρων με την επίτευξη των στόχων, μεταφέρει μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στα κράτη-μέλη και κυρίως ζητεί από τους γεωργούς να κάνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους» πρόσθεσε.

Ο κ. Αποστόλου στάθηκε ιδιαίτερα στα στρατηγικά σχέδια που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ. Ειδικά για την Ελλάδα που έχει υποστελεχωμένη τη διοίκηση και ελλιπή κατάρτιση στον αγροτικό κόσμο η κατάρτισή τους δημιουργεί εγγενείς δυσκολίες. Σύμφωνα με τον υπουργό ΑΑΤ οδηγούν  σε αύξηση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους για τα κράτη-μέλη και τους δικαιούχους. Παράλληλα όπως είπε ο κ. Αποστόλου θα είναι δυσχερής θα είναι η διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης της εφαρμογής τους.

Επίσης ο κ. αποστόλου τόνισε ότι αν και η Επιτροπή υποστήριξε ότι θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη απλούστευση για την πολλαπλή συμμόρφωση και το πρασίνισμα, μετά τα πρώτα έτη εφαρμογής τους, η πρόταση δίνει αντίθετη εντύπωση. «Οι υποχρεώσεις της αιρεσιμότητας για να πετύχουν τον στόχο τους πρέπει να είναι συγκεκριμένες, απλές στην εφαρμογή τους και μετρήσιμες» κατέληξε ο κ, Αποστόλου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.