ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Επιφυλάσσεται για την κατάσχεση αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα!

13:22 - 14 Ιαν 2019 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κομισιόν: Επιφυλάσσεται για την κατάσχεση αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα!
Διαβεβαιώνοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013, οι επιχορηγήσεις και οι επιδοτήσεις της ΕΕ πρέπει να καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους, ο αρμόδιος Επίτροπος Hogan, εκφράζει τις «επιφυλάξεις» του, για το τι θα πράξει η Κομισιόν, με το θέμα της κατάσχεσης αγροτικών επιδοτήσεων σε λογαριασμούς δικαιούχων που οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Το θέμα είχε θέσει, με γραπτή του ερώτηση από τις 30 Οκτωβρίου, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Επιτήδειος, επικαλούμενος την ειδική έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη στην Ελλάδα, στην οποία υποστηρίζονταν εν ολίγοις ότι, οι αγροτικές κοινοτικές επιδοτήσεις οφειλετών του δημοσίου δεν φτάνουν στα χέρια των παραγωγών.

Ερωτούσε δε την Κομισιόν, αν είναι ενήμερη για τα υψηλά ποσοστά μη καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους και αν προτίθεται να διερευνήσει και να δώσει λύσεις για τα συγκεκριμένα προβλήματα, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να απαιτήσει από την κυβέρνηση την τιμωρία εκείνων που καταχρώνται τα κονδύλια της ΕΕ.

Στην απάντηση που έδωσε, στις 10 Ιανουαρίου 2019, ο αρμόδιος Επίτροπος, αποφεύγει να απαντήσει στο τι προτίθεται να κάνει η Κομισιόν, με την υφαρπαγή των αγροτικών επιδοτήσεων από τους δικαιούχους που οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο και αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι:

«Η Κομισιόν παρακολουθεί τακτικά την εκτέλεση των πληρωμών σε κάθε κράτος μέλος, δεδομένου ότι η επιστροφή των δαπανών στα κράτη μέλη γίνεται με βάση αυτή την παρακολούθηση.

Ελέγχει κατά πόσο τα κράτη μέλη τηρούν τις προθεσμίες πληρωμής για τις άμεσες ενισχύσεις και μπορεί να επιβάλει μειώσεις επί των επιστροφών της ΕΕ στα κράτη μέλη για πληρωμές που πραγματοποιούνται μετά την προθεσμία πληρωμής.

Οι ίδιες προθεσμίες πληρωμής θα ισχύουν και για τις ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης που σχετίζονται με ορισμένα μέτρα, από το έτος υποβολής αιτήσεων 2019.

Σύμφωνα με τις αρχές της επιμερισμένης διαχείρισης, τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να βεβαιώνονται για την ορθή και έγκαιρη καταβολή των πληρωμών. Κατ’ αρχήν, το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 ορίζει ότι οι επιχορηγήσεις και οι επιδοτήσεις της ΕΕ καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους.

Σε αυτό το στάδιο, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σχετικά με την επίμαχη ελληνική νομοθεσία.»

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.