ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλλειμμα εργατών γης φέρνει ο κορονοϊός–Κίνδυνος για τη συγκομιδή φρούτων

14:04 - 28 Μαρ 2020 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Έλλειμμα εργατών γης φέρνει ο κορονοϊός–Κίνδυνος για τη συγκομιδή φρούτων
Τον κίνδυνο να μείνουν στα δέντρα τα πυρηνόκαρπα φρούτα, των οποίων η σεζόν ξεκινά σταδιακά, επισημαίνει με δηλώσεις του στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Όπως αναφέρει, οι παραγωγοί κερασιών, βερίκοκων και ροδάκινων σε Πέλλα, Ημαθία, Κατερίνη και Φλώρινα είναι σε απόγνωση καθώς το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί αδυναμία ανεύρεσης εργατών γης για τις συγκομιδές κι όχι μόνο καθώς αυτήν την εποχή πρέπει να γίνουν τα σχετικά αραιώματα στα δέντρα. Σημειώνεται ότι απαιτούνται τους επόμενους μήνες περίπου 7.000 εργάτες γης για τις αγροτικές εργασίες στη δυτική Μακεδονία. Πρώτα στη λίστα συγκομιδής είναι τα κεράσια όπου μόνο στην Πέλλα συγκεντρώνεται το 65% της παραγωγής.

Ήδη οι ομάδες παραγωγών έχουν έλθει σε επαφή με τις αρχές για να διερευνηθεί η δυνατότητα απασχόλησης προσφύγων που διαθέτουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Το θέμα το παρακολουθεί το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπως ανέφερε ο Υπουργός Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1.

«Ορατό ζήτημα ελλείψεων σε νωπά τρόφιμα, σε λαχανικά και φρούτα, δεν υπάρχει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ΕΕ, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα με τις απαγορεύσεις μετακίνησης εργατών γης. Μας λείπουν χέρια, καθώς στην Ελλάδα απασχολούνται πολλοί εργάτες κυρίως από την Αλβανία στην συγκομιδή προϊόντων και τις αγροτικές εργασίες, οι οποίοι δεν μπορούν να έρθουν λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί» ανέφερε.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα ανέφερε ότι «έχουν ληφθεί μέτρα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς και θα ληφθούν και άλλα».

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, ανθοπαραγωγοί και ψαράδες έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ έχει ήδη δοθεί παράταση δύο μηνών για τις οφειλές στον ΕΛΓΑ.

Ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι σχεδόν όλοι οι κλάδοι δέχονται πίεση, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα ενδεικτικά στους κτηνοτρόφους, αναφέροντας ότι σε μια περίοδο που η ζήτηση για αμνοερίφια κανονικά καλυπτόταν από εισαγωγές, δεν υπάρχει απορρόφηση ούτε της εγχώριας παραγωγής.

«Η κρίση είναι σε εξέλιξη και ουδείς ξέρει ακριβώς τις επιπτώσεις στην αγορά, ιδίως σε μια χώρα που το ΑΕΠ της εξαρτάται σημαντικά από τον τουρισμό», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι για την στήριξη των πληττόμενων αγροτών, θα υπάρξει επίσπευση της καταβολής αποζημίωσης ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές σε καλλιέργειες.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.