ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ: Τι απαντά στις κατηγορίες για αποκλεισμούς συνεταιρισμών

16:11 - 18 Δεκ 2020 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ: Τι απαντά στις κατηγορίες για αποκλεισμούς συνεταιρισμών
Στα όσα ανέφερε χτες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ κ. Νικήτας Πρίντζος απαντά η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πρίντζος που έκανε λόγο για προσπάθεια παράκαμψης των πολλών μικρών συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας σε όφελος των ελάχιστων μεγάλων σε σχέση με πρωτοβουλία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ορισμό συντονιστικής επιτροπής αποτελούμενη μόνο από εκπροσώπους ελάχιστων μεγάλων Συνεταιριστικών Οργανώσεων τόσο της παλιάς όσο και της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ ώστε να στηθεί μια νέα τριτοβάθμια οργάνωση η Εθνική Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Η απάντηση

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ για την ΕΘΕΑΣ, τις πληρωμές και τη λεηλασία του Εθνικού Αποθέματος, το κύκλωμα των βοσκοτόπων της τεχνικής λύσης και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Προς πάσα κατεύθυνση και με πλήρη συναίσθηση του ρόλου της, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνει:

  • Η ΕΘΕΑΣ θα συσταθεί γιατί το θέλουν οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί και η Πολιτεία.

Όσα εκούσια ή ακούσια προσκόμματα ανακαλύπτουν, θέτουν ή μηχανεύονται, οι διάφοροι καλοθελητές με όποια μέσα (νομικά η μη), θα αντιμετωπιστούν και θα λάβουν την απάντηση που τους αξίζει.

Tο συνεταιριστικό κίνημα έχει ταλαιπωρηθεί από ανθρώπους που αντί να υπηρετούν τις αρχές του λειτούργησαν υπονομευτικά, υπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα και στην προσπάθεια αναγέννησής του δεν υπάρχει για αυτούς πεδίο δράσης. Ας το καταλάβουν όσο είναι νωρίς.

Οι αγρότες είναι περήφανοι που μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα αδράνειας, επί τέλους θα τους εκπροσωπεί ένα κεντρικό όργανο που θα έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα και μόνο των αγροτών στα εθνικά και ευρωπαϊκά φόρα. Οι αγρότες στηρίζουν την ΕΘΕΑΣ και αυτό αρκεί. Οι ενδιάμεσοι και oι εντολοδόχοι ανήκουν στο παρελθόν. Και εκεί θα μείνουν.

H ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ απευθύνει κάλεσμα ενότητας και συμπόρευσης, εκτιμώντας ότι η ΕΘΕΑΣ αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία να αφήσουμε πίσω τις κακές στιγμές που στιγμάτισαν το συνεταιριστικό κίνημα και όλοι μαζί να βαδίσουμε την οδό της ανάπτυξης του χώρου, με καθαρούς όρους και με πίστη στις αξίες μας.  

Οι στιγμές είναι ιστορικές και οι συνεταιρισμοί της χώρας οφείλουμε από κοινού να εργαστούμε για όλα όσα μας ενώνουν, χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις. Από αυτή την προσπάθεια, δεν περισσεύει κανείς.

  • Σήμερα έγινε μια “κολοβή” πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης που παρακράτησε αδικαιολόγητα ποσό της τάξης των σχεδόν 100 εκ. ευρώ από τους αγρότες που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Αυτή η πληρωμή ισοδυναμεί με κλοπή δικαιωμάτων.

Έχουμε εμπιστοσύνη στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως και στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, και είμαστε βέβαιοι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να εντοπίσουν και να εξαρθρώσουν το κύκλωμα, να επιστραφούν τα κλεμμένα στους πραγματικούς δικαιούχους παραγωγούς.

  • Το κύκλωμα των βοσκοτόπων της τεχνικής λύσης που τροφοδοτεί τερατουργήματα σε σχέση με την κατανομή του εθνικού αποθέματος και οδηγεί σε τραγέλαφους στην εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης, θα εξαρθρωθεί γιατί αποτελεί ύβρις στον καθημερινό αγροτικό μόχθο.

Οι συμμετέχοντες (ακόμη και αν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται υπηρεσιακοί παράγοντες που δεν υπηρέτησαν ως όφειλαν το λειτούργημα τους) θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν.

Τα βοσκοτόπια  απ’ το Κολωνάκι στον Γράμμο θα τελειώσουν. Το Εθνικό Απόθεμα θα πρέπει να μοιράζεται με διαφάνεια.

  • Ήρθε η ώρα επιτέλους ναπαραμεριστεί ότι εμποδίζει την τεχνολογική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτό απαιτούν οι αγρότες δικαιούχοι κοινοτικών επιδοτήσεων τους οποίους  εκπροσωπούμε  και αυτό  επιτάσσει η νέα προγραμματική περίοδος, όπως έχει αποφασίσει η Πολιτεία.

Όσες προσφυγές και αν γίνουν, όσοι εκβιασμοί και αν προκύψουν, όσες καθυστερήσεις και αν τεθούν, δεν υπάρχει επιστροφή στο χθες. Θα επανέλθει η κανονικότητα στις διαγωνιστικές διαδικασίες επ’ ωφελεία του δημόσιου συμφέροντος.

Τα αγροτικά δεδομένα θα επανέλθουν από τα υπόγεια του ιδιώτη στον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης.

Αναμένουμε να απαντήσουμε κατάλληλα τυχόν δικόγραφα επί της παραπάνω ανακοίνωσης.

Γιώργος Αλεξάκης    

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.