ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες καλλιέργειες: Τι δείχνει το παράδειγμα της στέβιας

09:55 - 18 Σεπ 2021 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Νέες καλλιέργειες: Τι δείχνει το παράδειγμα της στέβιας
Σημαντικές προοπτικές έχει η καλλιέργεια στέβιας στην Ελλάδα, αποτελώντας ενδιαφέρουσα εναλλακτική για παραδοσιακές και φθίνουσες καλλιέργειες, όπως δείχνει η ανάπτυξη της δραστηριότητα της Stevia Hellas. Ωστόσο απαιτείται προσοχή και «χαμηλή πτήση» σε σχέση με τις προσδοκίες, ιδιαίτερα σε όσους δεν έχουν καλλιεργητική εμπειρία και βέβαια εξοπλισμό.

Αυτό καταδεικνύεται από την παρουσίαση την περασμένη Πέμπτη ενός πρωτοποριακού Προγράμματος Αναγεννητικής Καλλιέργειας που υλοποιείται σε συνεργασία από την Παπαστράτος και τη Stevia Hellas και στοχεύει στην ολιστική υποστήριξη των καπνοκαλλιεργητών για τη μετάβαση από την καλλιέργεια του καπνού στην καλλιέργεια στέβιας, εξοικονομώντας, ταυτόχρονα, φυσικούς πόρους.

Το Πρόγραμμα που απευθύνεται σε καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης και της Ξάνθης, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου,  στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανού, η Παπαστράτος και η Stevia Hellas υπέγραψαν σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας.

Σύγκριση

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης συγκρίνοντας τις δυο καλλιέργειες «η απόδοση της καλλιέργειας στέβιας ανά στρέμμα είναι καλύτερη σε σχέση με τον καπνό. Ο καπνός δίνει 100-150 κιλά ανά στρέμμα με περίπου 4 ευρώ το κιλό. Η στέβια είναι λίγο πιο κάτω στην τιμή , αλλά με στρεμματική απόδοση περίπου 400 κιλά. Εάν είναι, δε, βιολογική η στέβια, η τιμή πάει στα 5 ευρω» είπε τονίζοντας όμως ότι αυτή η εικόνα δε θα πρέπει να «εκληφθεί ως παραίνεση για μη καλλιεργητές.»  «Το πρόγραμμα απευθύνεται σε καλλιεργητές καπνού που έχουν εμπειρία και βέβαια εξοπλισμό. Το να πας από το γραφείο στο χωράφι είναι πολύ δύσκολη υπόθεση» υπογράμμισε σχολιάζοντας έμμεσα την τάση που εσχάτως αναπτύσσεται για ενασχόληση πολλών με τον πρωτογενή τομεά.

Νέο προϊόν

Πάντως η καλλιέργεια στέβιας έχει μια δυναμική όπως είπε ο κ. Στάμάτης. «Δείτε τα ράφια της ζάχαρης που έχουν χάσει το 20% του χώρου τα τελευταία χρόνια σε όφελος άλλων γλυκαντικών.»  «Εμείς πχ πάμε να στοχεύσουμε σε εταιρίες τσαγιού για να κάνουμε μίγματα. Είμαστε οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στην Ευρώπη αλλά συνολικά η Ευρώπη έχει χαμηλή παραγωγή καθώς στην Ασία είναι μεγαλύτερη, μια και δεν έχουν συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης κτλ» τόνισε ο επικεφαλής του συνεταιρισμού που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια από τη Λαμία, όπου σήμερα καλλιεργούνται 400 στρέμματα. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2011 απαγορευόταν η καλλιέργειά της στην Ε.Ε.

Το πρόγραμμα

Πέραν των 400 στρεμμάτων στη Λαμία, το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας, που η πιλοτική εφαρμογή του έχει ξεκινήσει ήδη σε συνολική έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, προσθέτει μια νέα δυναμική στο καινοτόμο αυτό προϊόν. Μάλιστα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια «εργαλειοθήκη», η οποία καλύπτει τις ανάγκες μετάβασης από τον καπνό στη στέβια. Μεταξύ άλλων προβλέπει :

·         Τη χρηματοδότηση για την προμήθεια σπόρων, φυτοχώματος, αναλωσίμων υλικών και συστημάτων άρδευσης.

·         Τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή τεχνικής υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης.

·         Την ενεργοποίηση οικονομικών πόρων στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

·         Τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων που θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική ισχύ των καλλιεργητών.

·         Την απορρόφηση από τη Stevia Hellas του συνόλου της παραγωγής των καλλιεργητών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Μέσω του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος, που αφορά 40 καλλιεργητές της Ροδόπης και της Ξάνθης με 100 στρέμματα καλλιέργειας, κύρια από περιοχές Πομάκων και Μουσουλμάνων, γεγονός που του προσδίδει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο, προσφέρεται επίσης μια ιδιαίτερα ελκυστική διέξοδος σε χιλιάδες καπνοπαραγωγούς της χώρας, ειδικά σε ευαίσθητες εθνικά και κοινωνικά περιοχές. «Στόχος μας είναι τα 100 στρέμματα για τα οποία τρέχει το πιλοτικό πρόγραμμα να γίνουν 200 ή και 300 του χρόνου, αφού υπάρχουν ήδη θετικά πρώτα αποτελέσματα», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Stevia Hellas, του οργανισμού που  κατέχει το 65% της ελληνικής αγοράς στέβιας στη χονδρική.

Η Stevia Hellas

Μάλιστα η Stevia Hellas αναπτύσσεται με άλματα με αύξηση τζίρου άνω του 40%. «Αν πραγματικά ευδοκιμεί θα την αναπτύξουμε και δεσμευόμαστε να αγοράσουμε τις ποσότητες που καλλιεργούν οι παραγωγοί για εμάς», πρόσθεσε σχετικά.

H Παπαστράτος

Από την πλευρά τουο  Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την εταιρία του η ανάπτυξη με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
«Το καινοτόμο αυτό Πρόγραμμα έρχεται να υπηρετήσει τον πυλώνα «Υποδειγματική λειτουργία», έναν από τους πέντε συνολικά που συνθέτουν τη νέα Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος. Κυρίως, όμως, έρχεται να αποδείξει ότι θέλουμε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Για 9 δεκαετίες οι καπνοπαραγωγοί είναι πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της Παπαστράτος. Η συνεργασία μας με τη Stevia Hellas, μέσα από τη «Νέα Γη», στοχεύει να κάνει πιο εύκολη τη μετάβασή τους στο μέλλον. Ένα μέλλον με νέες, καλύτερες προοπτικές» ανέφερε.

Παράλληλα υπενθύμισε την αλλαγή ρότας στη στρατηγική της Παπαστράτος, που γιορτάζει φέτος τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της. Όπως τόνισε πέρα από την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, με την οποία στράφηκε στην παραγωγή heets (ράβδων καπνού) για το iqos η εταιρία προώθησε άλλο ένα πακέτο 125 εκατομμυρίων για επενδύσεις που θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 και αφορά τη μετατροπή του εργοστασίου της εταιρείας σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού (heets).

«Είναι ραγδαια αυξητικά η αγορά των Heats. Έχουν μια θετική αποδοχή από πρωην καπνιστές και νέες εταιρίες επενδύουν και φέρνουν ανάπτυξη σε αυτό το κομμάτι της αγοράς» τόνισε υπογραμμίζοντας τον έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα των νέων αυτών προϊόντων. Επίσης όπως τόνισε και φέτος η χρονιά έχει θετικά δείγματα σε σχέση με τις πωλήσεις.

Σε σχέση με ανάγκες απορρόφησης της καλλιέργειας καπνού ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος τόνισε ότι «εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μειώνονται ή καταναλώνουν λιγότερο οι καπνιστές» σημείωσε ενώ υπογράμμισε και τη «γάγγραινα του παράνομου εμπορίου. «Η ζήτηση για πρώτη ύλη θα μειώνεται και πριν γίνει πρόβλημα αναλαμβάνουμε δράση και σταθμίζουμε τα γεγονότα ώστε να προσφέρουμε μια βιώσιμη εναλλακτική στους καλλιεργητές» τόνισε.

Τέλος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου επαίνεσε την πρωτοβουλία αυτή της Παπαστράτος και της Stevia Hellas  τονίζοντας ότι θα δώσει μια εναλλακτική λύση στους καπνοπαραγωγούς και κυρίως σε αυτούς που πλήττονται τα εισοδήματά τους τα τελευταία χρόνια συγκριτικά με το παρελθόν.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.