ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιβανός: Η κτηνοτροφία πυλώνας ανάπτυξης για ολόκληρη την εθνική οικονομία

15:23 - 28 Ιαν 2022 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Λιβανός: Η κτηνοτροφία πυλώνας ανάπτυξης για ολόκληρη την εθνική οικονομία
Η κτηνοτροφία αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα και πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι να τη στηρίξει με κάθε μέσο, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ο Σπήλιος Λιβανός σε εκδήλωση για την κτηνοτροφία και τα μέτρα στήριξής της που έγινε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Απόδειξη δε αυτής της στρατηγικής είναι το γεγονός ότι στο Στρατηγικό Σχέδιο της χώρα μας για τη νέα ΚΑΠ το 73% των συνδεδεμένων ενισχύσεων κατευθύνεται στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή ζωοτροφών.

«Και μόνο η υλοποίηση μιας χωριστής εκδήλωσης για την κτηνοτροφία αποτυπώνει την μεγάλη σημασία που δίνουμε στον κλάδο αυτό. Γιατί οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρη την εθνική οικονομία, αφού από το δικό τους κόπο παράγονται εκλεκτά προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, όπως η ΦΕΤΑ, η ναυαρχίδα των ΠΟΠ-ΠΓΕ.  Αποτελούν, όμως, και πυλώνα στήριξης του έθνους, αφού παραμένουν στην ελληνική ύπαιθρο, στα βουνά μας, φυλάττοντας Θερμοπύλες. Το ΥπΑΑΤ λοιπόν, στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει εμπράκτως την ελληνική κτηνοτροφία», τόνισε ο κ. Λιβανός.

Αναφερόμενος στις πολιτικές στήριξης της κτηνοτροφίας ο κ. Λιβανός  επισήμανε  ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επένδυσε στην εντατικοποίηση των ελέγχων, κινητοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα ύψους €250.000 και €160.000, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες εταιρειών που δεν τηρούσαν τους κανόνες παραγωγής φέτας. Λόγω αυτής της πολιτικής ο  παραγωγός είδε άμεσα αποτέλεσμα. Είδε την τιμή να αυξάνεται, από το €0,80 στο €1,30 το κιλό το αιγοπρόβειο γάλα. Όπως είπε ο κ. Λιβανός, πρόσφατα παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, και έλαβε την έγκριση του Πρωθυπουργού και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το νέο νόμο για τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ. Πρόκειται, όπως είπε, για «ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που κλείνει τα παραθυράκια,  διορθώνει αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, προβλέπει αυστηρές και ουσιαστικές κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν τους κανόνες παραγωγής των προϊόντων ΠΟΠ». 

Επιλύονται ιστορικές εκκρεμότητες

Παράλληλα, σημείωσε, ότι επιλύθηκαν ιστορικές εκκρεμότητες που σέρνονταν επί χρόνια.  Χαρακτηριστικά ανέφερε:

  • Με το νόμο 4859/2021 για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επιτρέπουμε πλέον την νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων, διευκολύνοντας τους κτηνοτρόφους μας στην ένταξη τους σε προγράμματα του ΠΑΑ. 

  • Μειώσαμε το πρόστιμο διατήρησης αυθαίρετων κτιρίων από 20% σε 5%, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες κτηνοτρόφους μας. 

  • Μειώσαμε την γραφειοκρατία μη απαιτώντας αρχιτεκτονικά σχέδια αλλά απλό σκαρίφημα μηχανικού για τα πρόχειρα καταλύματα.
  • Βάλαμε προθεσμίες στις δασικές υπηρεσίες. 

  • Παράλληλα, όμως, στηρίξαμε  και στηρίζουμε το κλάδο της κτηνοτροφίας και στις δίδυμες κρίσεις που βιώνουμε, αυτή της πανδημίας και της ενέργειας. 

  • Εκταμιεύσαμε σχεδόν 45 εκατομμύρια ευρώ μέσω de minimis και covid ενισχύσεων για τους αιγοπροβατοτρόφους μας και τους χοιροτρόφους μας. 

  • Εκταμιεύθηκαν σχεδόν €33 εκατομμύρια μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών στους διάφορους κλάδους της κτηνοτροφίας. 

  • Συνολικά, δηλαδή, μέσω των εργαλείων για την πανδημία ενισχύσαμε με σχεδόν €70 εκατομμύρια ευρώ την ελληνική κτηνοτροφία. 

Μέτρα για την κρίση

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όμως δεν αρκέστηκε σε αυτά. Όπως είπε ο κ. Λιβανός «στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους μας και με μέτρα για την ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τις ζωοτροφές». Ενδεικτικά ανέφερε: 

  • Νομοθετήσαμε τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%,

  • Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτική αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο. 

  • Επιδοτούμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους. 

  • Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.

  • Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, εκπληρώνοντας μια εμβληματική προεκλογική μας δέσμευση.  

Το ενδιαφέρον του ΥπΑΑΤ για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας φαίνεται και από το γεγονός ότι στο στρατηγικό μας σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, που από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ, υπέβαλε η Ελλάδα, το 73% των συνδεδεμένων ενισχύσεων κατευθύνεται στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή ζωοτροφών.

Διατυπώνοντας το όραμά του για την Κτηνοτροφία, ο κ Λιβανός είπε ότι πιστεύει σε μια  κτηνοτροφία ισχυρή, με νέους ανθρώπους ανά την Ελλάδα, που θα παραμείνουν στη γη τους, παράγοντας πλούτο και εκλεκτά προϊόντα.

Σε αυτή τη λογική, σημείωσε,  συστάθηκε στο Υπουργείο ομάδα εργασίας για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Κτηνοτροφία, ώστε με διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπάρξει λύση στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου. 

Αναγνωρίζοντας το μεγάλο βάρος που κουβαλούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι εξαιτίας της αύξησης των ζωοτροφών, της ενέργειας και των λιπασμάτων, ο ΥπΑΑΤ τους διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο που υπάρχει για ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δημοσιονομικά δεδομένα. 

Χρηματοδοτικά εργαλεία για τους κτηνοτρόφους

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το ΥπΑΑΤ για τους κτηνοτρόφους προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για επενδύσεις, ο κ. Λιβανός επισήμανε:

  • Χθες βγήκε η πρόσκληση της βιολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας, ύψους €490 εκατομμύρια ευρώ.

  • Επιπλέον, θα τρέξουν τους επόμενους μήνες  τα Σχέδια Βελτίωσης, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Παράλληλα, έχουμε θεσπίσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας μέσω του ΠΑΑ, όπου μπορούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να αντλήσουν δάνεια.

  • Επιπλέον, ιδρύουμε Ταμείο Μικροπιστώσεων, ύψους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, από κοινού με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, απ΄όπου θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να λάβουν δάνεια έως 25.000 ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. 

  • Επιπρόσθετα, παρατείναμε μέχρι τις 31.12.2022, τη δυνατότητα λήψης δανείων έως €25.000, χωρίς την υποχρέωση προσκομιδής ασφαλιστικής ενημερότητας.

  • Ακόμα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και των δράσεων που έχουμε εντάξει για την μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα, μπορούν να αντληθούν επιπλέον πόροι, μέσω προγραμμάτων για τη γενετική βελτίωση αλλά και σχεδίων βελτίωσης.

Αναφερόμενος στο ΠΑΑ ο κ. Λιβανός τόνισε ότι ως χώρα πετύχαμε ρεκόρ απορροφήσεων στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ. Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το 2021 πετύχαμε ποσό-ρεκόρ στις πληρωμές με συνολική εκταμίευση 740 εκατομμυρίων ευρώ, φθάνοντας στο 117% σε εντάξεις νέων έργων, ενώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας πετύχαμε απορρόφηση 96,60%, με 55,2 εκατομμύρια εκταμίευσης. 

Ο προγραμματισμός για το 2022

Για τον προγραμματισμό του 2022, είπε ότι θα συνεχισθεί η υλοποίηση καινοτόμων αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Αναλυτικότερα έχουμε προγραμματιστεί:

  • 490 εκατ. για Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία,

  • 180 εκατ. για τα Σχέδια Βελτίωσης,

  • 150 εκατ. για την Απονιτροποίηση των εδαφών,

  • 90 εκατ. για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών,

  • 80 εκατ. για τους Γεωργικούς Συμβούλους,

  • 45 εκατ. για την Ευζωία Ζώων,

  • 41 εκατ. για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή,

  • 460 εκατ. για Εξισωτική Αποζημίωση,

  • 417 εκατ. σε λοιπά προγράμματα. 

Επιπλέον, είπε ότι θα συνεχισθεί με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος «Ύδωρ 2.0» και παράλληλα θα δημιουργηθεί νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία και εξυγίανση των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, ενώ θα θωρακισθεί θεσμικά, με νέο νομοθετικό πλαίσιο ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.