ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΑΠ: Κάτω από το στόχο τα κέρδη

10:45 - 25 Αυγ 2006 | ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Χαμηλότερα από τις προσδοκίες των ML, Morgan Stanley, Credit Suisse, ΑΒΝ Amro, Citigroup και ΑΧΕ ήταν τα κέρδη του ΟΠΑΠ, αν και τα έσοδα κινήθηκαν πάνω από το στόχο. H αύξηση των διανεμόμενων κερδών του Στοίχημα και τα υψηλότερα έξοδα επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία της εταιρείας, εξηγούν οι αναλυτές.


H Merrill Lynch διατηρεί την ουδέτερη στάση του για τη μετοχή, η οποία θεωρεί διαπραγματεύεται σε δίκαια επίπεδα.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της ML, τα έσοδα του ΟΠΑΠ έλαβαν ώθηση από τις εξαιρετικές επιδόσεις του Στοίχημα κατά την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλου, όμως, οι υψηλές διανομές κερδών και τα κόστη οδήγησαν τα κέρδη σε επίπεδα χαμηλότερα των εκτιμήσεων του οίκου αλλά και της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των κερδών, όμως, κρίνεται καλή, σημειώνουν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών του για τα κέρδη ανά μετοχή του ΟΠΑΠ για το 2006, κατά 4%, στα 1,57 ευρώ. Για το 2007 και το 2008, οι εκτιμήσεις διατηρούνται αμετάβλητες, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πως ο ΟΠΑΠ θα ευνοηθεί από την εισαγωγή των ελληνικών αγώνων ποδοσφαίρου στο Στοίχημα, το διευρυμένο ωράριο του Kino, τη διαχείριση του Στοίχημα, τα νέα τερματικά και την έναρξη του Bingo.

Οποιαδήποτε αποτυχία της διοίκησης στα μέτωπα αυτά, εκτιμάται ότι θα έθετε τις εκτιμήσεις της Merrill Lynch σε κίνδυνο.

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ απογοητευτικά. Τα EBITDA ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων του οίκου, κάτι που οι αναλυτές αποδίδουν στον άσχημο έλεγχο του κόστους. Πλέον, ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να εμφανίσει αύξηση των EBITDA κατά 35% στο β΄ εξάμηνο για να επιτύχει το στόχο της Morgan Stanley για το έτος, εξέλιξη την οποία οι αναλυτές θεωρούν δύσκολη (με δεδομένο ότι η αύξηση του α΄ εξαμήνου ήταν μόλις 7%).

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος σκοπεύει να μειώσει τις προσδοκίες του, ειδικά στην περίπτωση που η διοίκηση του ΟΠΑΠ δεν πείσει πως η αύξηση των εξόδων είναι παροδική, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

Πάντως, ο οίκος εκτιμά πως κάποιο μέρος της απογοήτευσης έχει προεξοφληθεί και επισημαίνει πως ο ΟΠΑΠ θα ευνοηθεί από την εισαγωγή ελληνικών αγώνων στο Στοίχημα, την ανάληψη της διαχείρισης του παιχνιδιού, τα νέα παιχνίδια και τα νέα τερματικά.

Η Morgan Stanley αναμένει από τη μετοχή πορεία καλύτερη της αγοράς με στόχο τα 32 ευρώ.

Οι αναλυτές της Credit Suisse αποδίδουν τα χαμηλότερα των στόχων αποτελεσμάτα του ΟΠΑΠ στους εξής παράγοντες:

* Το κόστος διανομής ήταν υψηλότερο των εκτιμήσεων, λόγω των αυξημένων χορηγειών σε ομάδες ποδοσφαίρου.

* Υπήρξαν λειτουργικά έξοδα 10,1 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και έκτακτη πληρωμή 7,6 εκατ. για συμβιβασμό με τους εργαζόμενους.

* Το ποσοστό διανεμόμενων κερδών για το Στοίχημα ήταν 68,3%, όμως, η θετική για τον ΟΠΑΠ εξέλιξη των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο γ΄ τρίμηνο, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ποσοστό.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών κατά την τηλεδιάσκεψη αναμένεται να εστιασθεί στο κόστος διανομής, την πρόοδο σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς αγώνες, τη διαδικασία για την ανάληψη της διαχείρισης του Στοίχημα και το διαγωνισμό για τα τερματικά.

Επειτα και από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Credit Suisse παραμένει ουδέτερη για τον ΟΠΑΠ, διατηρώντας το στόχο στα 29 ευρώ.

Παρότι τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεών της, σε επίπεδα EBITDA και κερδών προ φόρων, η ABN Amro διατηρεί τη σύσταση αγοράς και την πολύ αισιόδοξη τιμή στόχο των 38 ευρώ, που έχει εκδώσει για τον τίτλο.

Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν πως εάν οι εκτιμήσεις τους για το β΄ εξάμηνο του 2006 διατηρηθούν αμετάβλητες και εκείνες για το σύνολο του έτους μειωθούν κατά 60 εκατ. ευρώ, λόγω της ανεπάρκειας του β΄ τριμήνου, τότε, η τιμή στόχος θα κινηθεί προς τα 35 ευρώ.

Η Citigroup, διατηρεί τη σύσταση διακράτησης και την τιμή στόχο των 30 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ επαναλαμβάνει την εκτίμησή της ότι η μετοχή είναι υψηλού κινδύνου.

Από τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος καταλήγει στο συμπέρασμα πως η εταιρεία εισέρχεται σε μία εποχή με μεταβλητότητα στα κέρδη, τη στιγμή, μάλιστα, που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το έτος θεωρούνται πολύ υψηλές (είναι 10% υψηλότερες έναντι εκεί

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.