ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΑΠ: Προίκα το μέρισμα του 2012 στον νέο ιδιοκτήτη;

00:24 - 13 Νοε 2012 | ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΟΠΑΠ: Προίκα το μέρισμα του 2012 στον νέο ιδιοκτήτη;
Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να πάρει και προίκα το... μέρισμα της τρέχουσας χρήσης ο νέος αγοραστής του ΟΠΑΠ. Δεν έχει διευκρινιστεί από την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αν στον φάκελο που παρέλαβαν οι ενδιαφερόμενοι περιλαμβάνεται και το μέρισμα της χρήσης που τρέχει, αφού μέτοχος εξακολουθεί να είναι το Δημόσιο με 33% ή με 105,270 εκατ. μετοχές επί συνόλου 319 εκατ. μετοχών.

Σημειωτέον, ότι το καθαρό μέρισμα που εισέπραξε για τη χρήση του 2011 το Δημόσιο ήταν 56,8 εκατ. ευρώ και πάνω από 60 εκατ. ευρώ μαζί με τους φόρους. Από το ΤΑΙΠΕΔ τονίστηκε στο «R» ότι τον Ιούνιο που θα γίνει η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων θα αποφασιστεί το ύψος του μερίσματος, χωρίς όμως, να πουν ποιος θα το λάβει ή αν υπάρχει ρήτρα για την προηγούμενη χρήση που ήταν βασικός μέτοχος το Ελληνικό Δημόσιο, να περάσει το σύνολο του μερίσματος στα Ταμεία του κράτους. Μάλιστα, τονίστηκε ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί να μη δώσει καν μέρισμα για το 2012, αφού θα δώσει προσφορά για τα Λαχεία. Και όχι μόνο αυτό, πέρσι για τον εκσυγχρονισμό των VLT δαπάνησε περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό προγραμματίζει να έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΠΑΠ, το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς υπενθυμίζουν άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου το μέρισμα της περασμένης χρήσης το είχε ειπράξει κανονικότατα ο νέος ιδιοκτήτης. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 33% του Οργανισμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με έντονο το ενδιαφέρον από οκτώ μνηστήρες, διεθνείς στοιχηματικούς ομίλους, ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χόρο των λοταριών, διεθνή funds, αλλά και funds που συνδέονται με γνωστά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής της χώρας.

 

Στη σχετική πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι ακόλουθες εταιρίες και κοινοπραξίες:

 

• BC Partners (που ως γνωστόν έχει συμμετοχή στο Καζίνο της Πάρνηθας).

• Emma Delta Ltd, ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%)

• Κοινοπραξία των εταιριών Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd (41%) και Helvason Ltd (4%)

• Κοινοπραξία των εταιριών Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd (66%)

• Primrose Treasure Limited, θυγατρική της εταιρίας Fosun international (η οποία δεν είναι άγνωστη στην ελληνική αγορά, αφού έχει συμμετοχή στα Folli Follie).

• Third Point LLC

• TPG Capital

• Triple Five World Group Properties Limited

 

Ορόσημο

 

Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ αποτελεί ορόσημο για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα αφού πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη λοταρία στον κόσμο και την πιο κερδοφόρα εισηγμένη του κλάδου πανευρωπαϊκά και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού να διατηρηθεί και στη δεύτερη και πιο σημαντική φάση που είναι η υποβολή δεσμευτικών οικονομικών πρσφορών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει δικαίωμα αν κρίνει να εισάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.

Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ μετά την εισήγηση των συμβούλων Deutsche Bank και NBG θα αξιολογήσει τους φακέλους των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη συνεδρίασή του στις 21 Νοεμβρίου και θα αποφασίσει ποιές πληρούν τις προδιαγραφές του οργανισμού για να συνεχίσουν.

Σήμερα το 33% του ΟΠΑΠ αποτιμάται στο ΧΑ στα 500 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή κέρδη αναμένει ο οργανισμός το 2012. Το γεγονός αυτό δεν προϊδεάζει ότι το τίμημα που θα υποβληθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερο των 500 εκατ. ευρώ καθώς η φορολόγηση των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ από το 2013 και των κερδών των νικητών κατά 10% από το πρώτο ευρώ θα μειώσει σημαντικά τη μελλοντική κερδοφορία του οργανισμού. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει οι μνηστήρες του ΟΠΑΠ να ενσωματώσουν στο τίμημα που θα προσφέρουν τα οφέλη από τη δραστηριοποίηση του ΟΠΑΠ στα VLTs και στο διαδίκτυο.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.