ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κομφούζιο» στο Διαδικτυακό Στοίχημα- Ουδείς γνωρίζει το μέγεθος της αγοράς!

10:59 - 20 Απρ 2016 | ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
«Κομφούζιο» στο Διαδικτυακό Στοίχημα- Ουδείς γνωρίζει το μέγεθος της αγοράς!
Την αδυναμία ελέγχου της αγοράς Διαδικτυακού Στοιχήματος, τόσο από την Πολιτεία όσο και από τη ρυθμιστική αρχή των τυχερών παιγνίων, ομολόγησε χθες ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ, Αντώνης Στεργιώτης.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια παρέμβασης σε ημερίδα του βρετανικού περιοδικού Gambling Compliance για την αγορά Διαδικτυακού Στοιχηματισμού στην Ελλάδα, ο κ. Στεργιώτης υποστήριξε πως «μερικές από τις επιχειρήσεις που έλαβαν τις 24 προσωρινές άδειες δεν παρέχουν online στοιχηματισμό. Αντίθετα, κάνουν επίγειο στοιχηματισμό συνεργαζόμενες με internet cafe με μαύρες προμήθειες, μαύρα χρήματα κ.λπ.». 

Αυτό που πραγματικά εντυπωσίασε πάντως, ήταν η αδυναμία όσων συμμετείχαν στη χθεσινή ημερίδα να συμφωνήσουν στους αριθμούς. «Δεν ξέρουμε το μέγεθος της αγοράς», είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ.

Σύμφωνα με το Gambling Compliance, «οι εταιρείες Διαδικτυακού Στοιχήματος έχουν ετησίως μικτά κέρδη (GGR) μεταξύ 210.000.000 - 250.000.000 ευρώ στην Ελλάδα, το οποίο αν ρυθμιστεί στα σημερινά επίπεδα φορολογίας (σ.σ. πριν την αύξηση του εσόδου του δημοσίου επί των GGR στα 35% από 30%) μπορούν να οδηγήσουν σε έσοδα 67.500.000 ευρώ ετησίως».

Ο κ. Στεργιώτης υποστήριξε πως σε ερωτηματολόγιο που απέστειλε η ΕΕΕΠ στις 24 εταιρείες που έχουν λάβει «προσωρινές» άδειες απάντησαν οι 21. Από τις απαντήσεις των 21 εταιρειών προκύπτει πως τα συνολικά έσοδα ήταν το 2015 περί το 1,9 δισ. ευρώ ενώ τα μικτά κέρδη προσέγγισαν τα 116.200.000 ευρώ.

Διαφορετικά νούμερα έδωσε ο πρώην επικεφαλής του ΟΠΑΠ και σήμερα μέλος του Δ.Σ. της Gambling Malta Ltd (διαχειρίζεται το “Stoiximan”) Γιάννης Σπανουδάκης. Ο κ. Σπανουδάκης υποστήριξε πως το μικτό κέρδος των εταιρειών Διαδικτυακού Στοιχηματισμού στην Ελλάδα προσεγγίζει το 10% του συνολικού GGR της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, που πέρυσι έφτασε το 1,85 δισ. ευρώ. Συνεπώς τα μικτά κέρδη των 24 εταιρειών κινούνται πέριξ των 180.000.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ επανέλαβε χθες πως η ανεξάρτητη αρχή δεν είχε από τον νόμο με τον οποίο αδειοδοτήθηκαν «προσωρινά» οι 24 εταιρείες αποφασιστικές αρμοδιότητες. Πρόσθεσε πως η συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς Διαδικτυακού Στοιχήματος γίνεται «με όρους παρακρατικούς και κανιβαλιστικούς», για να καταλήξει πως «η ΕΕΕΠ δεν καταλαβαίνει από πιέσεις»!

Επισημαίνεται πως ο ΟΠΑΠ θεωρεί -και έχει καταθέσει σχετικά επιχειρήματα- πως διαθέτει το μονοπώλιο και στο Διαδικτυακό Στοίχημα, με βάση τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο. Διαφορετική ήταν η άποψη που εξέφρασε ο κ. Στεργιώτης, ο οποίος, όμως, απέφυγε να αναφερθεί στο τι πρέπει να κάνει η ελληνική πολιτεία ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή χαοτική κατάσταση στα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου. «Είναι θέμα της Πολιτείας», ξεκαθάρισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.