ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

VLTs: Η επανεκκίνηση του ΟΠΑΠ-Tα οφέλη για Δημόσιο και παίκτες

21:43 - 03 Νοε 2016 | ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
VLTs: Η επανεκκίνηση του ΟΠΑΠ-Tα οφέλη για Δημόσιο και παίκτες
H νέα επένδυση του ΟΠΑΠ, των τυχερών παιγνίων μέσω παιγνιομηχανημάτων, πιο γνωστά ως VLTs, δημιουργεί πολλαπλά οφέλη στην αγορά, σύμφωνα με αναλυτές που δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από αυτή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως και το Χρηματιστήριο υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την είδηση, κάτι που αποτυπώθηκε με την έντονη ανοδική αντίδραση του ΟΠΑΠ.

Τo νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τo project και την αγορά τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα αναμένεται να πλήξει σημαντικά τον παράνομο τζόγο και παράλληλα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αλλά και σημαντικά φορολογικά έσοδα, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 200 εκατ. ευρώ.

 

Το νέο πλαίσιο παράλληλα ρυθμίζει και ελέγχει την αγορά, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα τόσο του Δημοσίου όσο και των πολιτών.

 

Είναι αλήθεια πως όσο το έργο των VLTs παρέμενε σε αναστολή και ο προηγούμενος Κανονισμός ήταν σε ισχύ, οι παίκτες είχαν συναλλαγές με ανεξέλεγκτους, παράνομους παρόχους παιγνίων και παράνομα καζίνο, γεγονός που ουσιαστικά αποτελούσε και μία άμεση απειλή για τη δημόσια τάξη και την προστασία των καταναλωτών.

 

Ασφαλώς, σημαντικά είναι και τα οφέλη για το Δημόσιο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η υπάρχουσα παράνομη αγορά VLTs υπολογίζεται πως αγγίζει το €1 δισ. ως προς τα ακαθάριστα έσοδα, με περίπου 120.000 μηχανές σε λειτουργία. Βάσει της ισχύουσας συμμετοχής του Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα, μια αγορά αυτού του μεγέθους θα απέφερε ετήσια έσοδα ύψους €250-300 εκατ. στο Ελληνικό Δημόσιο, μη λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον φόρους (εταιρικός, δραστηριότητα πρακτόρων, κέρδη παικτών, κλπ.).

 

Η λειτουργία του νόμιμου δικτύου VLTs του ΟΠΑΠ θα ρυθμίζεται και θα ελέγχεται πλήρως από την ΕΕΕΠ και θα ισχύουν οι αρχές του υπεύθυνου παιχνιδιού, προστατεύοντας έτσι πλήρως και τους παίκτες. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τα παιγνιομηχανήματα (VLTs) είναι, άλλωστε, ένα από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη.

 

Αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα περιοριστικά μέτρα (χρόνο, ποσό, κάρτα, ηλικία κλπ.) και εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας, με γνώμονα την προστασία του παίκτη. Επιπλέον, κάθε πτυχή της λειτουργίας των VLTs στην Ελλάδα θα υπόκειται στην αυστηρή ρύθμιση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), που θα ελέγχει και θα παρακολουθεί, άμεσα και σε πραγματικό χρόνο, τη συνολική δραστηριότητα μέσω του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος (Central Computing System).

 

Παρόλα αυτά, ο νέος Κανονισμός θεσπίζει ένα πλαίσιο που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, που επιτρέπουν στον ΟΠΑΠ να επανεκκινήσει τα σχέδιά του για την λειτουργία των VLTs στην Ελλάδα.

 

Εξαρχής, η εταιρεία ζητούσε σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες, διαφάνεια και τη δέουσα εποπτεία, που θα επιτρέπει τόσο την προστασία των παικτών, όσο και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου των VLTs. Η νόμιμη ανάπτυξη των VLTs και η πλήρως ρυθμιζόμενη λειτουργία τους μπορούν να διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στην ελληνική αγορά παιγνίων, ωφελώντας την εταιρεία και τους συνεργάτες της, δίνοντας ώθηση στην οικονομία συνολικά και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της παράνομης δραστηριότητας τυχερών παιγνίων, με σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για το Δημόσιο.

 

Συμπερασματικά και σε τίτλους τα πιο σημαντικά οφέλη από τον νέο κανονισμό για τα VLTs είναι:

Τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση τα έσοδα του δημοσίου

Το σαφές θετικό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα

Το γεγονός ότι το Δημόσιο γλιτώνει περισσότερα από 1 δισ. με την απόσυρση του συντριπτικού ποσού της δικαστικής διεκδίκησης (διαιτησία) στην οποία είχε προσφύγει ο ΟΠΑΠ στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου

Διασφαλίζεται η προστασία των παικτών μέσω του αυστηρότερου στην Ευρώπη ρυθμιστικού πλαισίου

Δημιουργούνται τουλάχιστον 5.000 νέες θέσεις εργασίας

Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ που απασχολούν περίπου 20.000 εργαζόμενους

Μια μεγάλη ένεση «φρέσκου χρήματος» μπαίνει στα ταμεία του κράτους. Τα νέα έσοδα ενδυναμώνουν τη ρευστότητα του κράτους.

Τα νέα έσοδα για το Κράτος από την εποπτευόμενη αγορά των VLTs θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει σχεδιαζόμενες κοινωνικές πολιτικές υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.