ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην ΕΕ ο κανονισμός για τα online τυχερά παίγνια

19:05 - 08 Ιαν 2020 | ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Στην ΕΕ ο κανονισμός για τα online τυχερά παίγνια
Η κυβέρνηση προέβη σε μία σημαντική ενέργεια σχετικά με τη ρύθμιση της διαδικτυακής (online) αγοράς τυχερών παιγνίων, καταθέτοντας στο ευρωπαϊκό σύστημα διαβούλευσης TRIS το προσχέδιο του Κανονισμού Παιγνίων και του Κανονισμού Τεχνικών Προδιαγραφών για τα online τυχερά παίγνια.

Ειδικότερα, το προσχέδιο της σχετικής Υπουργικής Απόφασης κατατέθηκε στο TRIS από το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) στις 31.12.2019, λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νέου νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των online παρόχων τυχερών παιγνίων (τέλη Οκτωβρίου 2019). Η διαδικασία του TRIS φέρει τον τίτλο "Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση Κανονισμού Παιγνίων και Κανονισμού Παιγνίων Τεχνικών Προδιαγραφών (ΤΕΠ) για τη διοργάνωση και διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου" και είναι ανοιχτή για σχόλια έως την 1η Απριλίου 2020, οπότε και λήγει η λεγόμενη περίοδος status quo.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η άμεση και οριστική ρύθμιση της online αγοράς τυχερών παιγνίων αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΟΙΚ και την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Άλλωστε, αυτό είχε τεθεί ως βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήδη από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, όταν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι ήταν αναγκαία η επιβολή κανόνων γιατί η διαδικτυακή αγορά παρέμενε ουσιαστικά αρρύθμιστη για χρόνια, ζημιώνοντας τόσο την ίδια την αγορά των τυχερών παιγνίων, όσο και τα ταμεία του κράτους και το δημόσιο συμφέρον ευρύτερα.

Οι βασικές προβλέψεις του κανονισμού

Το προσχέδιο του κανονισμού και των τεχνικών προδιαγραφών των online τυχερών παιγνίων αναπτύχθηκε με εισήγηση της ΕΕΕΠ, όπως άλλωστε ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο που κυρώθηκε πρόσφατα. Συνολικά, μέσω των σχετικών διατάξεων, το ΥΠΟΙΚ και η ΕΕΕΠ επιδιώκουν να προχωρήσουν στη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν:

- Τις προδιαγραφές των παιγνίων και του σχετικού τεχνολογικού εξοπλισμού.

- Την αδειοδότηση των παρόχων και τις πιστοποιήσεις προσώπων, παιγνίων και εξοπλισμού.

- Τις προϋποθέσεις λειτουργίας και διεξαγωγής των παιγνίων.

- Την εμπορική επικοινωνία των online παιγνίων.

- Τις προϋποθέσεις συμμετοχής των παικτών στα online παίγνια.

- Τα μέτρα για το Υπεύθυνο Παιχνίδι και την προστασία παικτών και κοινού.

- Τους ελέγχους συμμόρφωσης, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:18 - 08 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.