ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφάλειες: Ελαφρύ τροχαίο ατύχημα- Δηλώστε το με smartphone!

10:47 - 07 Μαρ 2016 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Ασφάλειες: Ελαφρύ τροχαίο ατύχημα- Δηλώστε το με smartphone!
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών που παρέχει τόσο στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέλη της όσο και στους καταναλωτές, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα επιτρέπει την υποβολή της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος μέσω smartphone.

Το έργο αυτό είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δοθεί προς χρήση στο καταναλωτικό κοινό εντός του έτους 2016. Υπενθυμίζουμε ότι το έντυπο της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος που χρησιμοποιείται σήμερα από τους καταναλωτές σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος είναι ευρωπαϊκό έντυπο, με ενιαία μορφή σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, όπου αυτό χρησιμοποιείται.

 

Τα πνευματικά δικαιώματα του εντύπου ανήκουν στην Ένωση Ευρωπαίων Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών (Insurance Europe), ενώ κάτοχος των δικαιωμάτων στη χώρα μας είναι η ΕΑΕΕ. Η συμπλήρωση του εντύπου της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος από τους οδηγούς που εμπλέκονται στο τροχαίο ατύχημα μπορεί σήμερα να μην είναι απαραίτητη για την ένταξη μίας ζημίας στο Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού Ζημιών (ή αλλιώς Σύστημα Άμεσης Πληρωμής), η ύπαρξή του όμως διευκολύνει σημαντικά και επιταχύνει τις διαδικασίες του διακανονισμού της ζημίας και της καταβολής της αποζημίωσης στους δικαιούχους.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχημένη πορεία του συστήματος Φιλικού Διακανονισμού Ζημιών συνεχίστηκε και το 2015, για δέκατη πέμπτη συνεχή χρονιά, με μεγάλη ανταπόκριση από τους καταναλωτές. Η λειτουργία του συστήματος υποστηρίζεται με αποτελεσματικότητα και επάρκεια από τις υπηρεσίες της ΕΑΕΕ.

 

O Φιλικός Διακανονισμός ξεκίνησε την 1η Μαίου 2000. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που ασκούν στην Ελλάδα τον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων καθιέρωσαν ένα σύστημα αποζημίωσης των αναίτιων ασφαλιζομένων πελατών τους που εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα, απαλλάσσοντάς τους από την ανάγκη να στραφούν κατά της ασφαλιστικής επιχείρησης που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού.

 

Πρόκειται για μια Συμφωνία Κυρίων ανοικτή σε όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εφόσον ασκούν τον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων.

Κατ' εφαρμογή της Συμφωνίας που καθιερώνει Σύστημα Άμεσης Πληρωμής ( Σ.Α.Π.) σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, εφόσον και οι δύο εμπλεκόμενες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προσχωρήσει σ' αυτήν, επιτρέπεται στην ασφαλιστική εταιρία του αναίτιου οδηγού να τον αποζημιώσει για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού.

 

Η εφαρμογή του Συστήματος Άμεσης Πληρωμής ξεκίνησε με την αποζημίωση ατυχήματος μόνο με υλικές ζημιές. Από 1ης Σεπτεμβρίου 2005 καλύπτονται και ατυχήματα που προκαλούν μικρές σωματικές βλάβες.

 

Σήμερα, μετά από συνεχή διεύρυνση των ορίων του, το σύστημα Φιλικού Διακανονισμού μπορεί να διακανονίζει υλικές ζημίες μέχρι του ποσού των 6.500 ευρώ και σωματικές βλάβες μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ ανά ατύχημα και με ανώτατο όριο τις 12.000 ευρώ ανά ζημιωθέν πρόσωπο.

 

Οι εταιρείες μέλη του Φιλικού Διακανονισμού

 

1 ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Ε.Α.Ζ. ΑΕ

 

2 ΔΥΝΑΜΙΣ Α.Ε.Γ.Α.

 

3 ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Α.Α.Α.Ε.

 

4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.

 

5 INTERNATIONAL LIFE Α.Ε.Γ.Α

 

6 ALLIANZ ΕΛΛΑΣ Α.Α.Ε.

 

7 INTERLIFE SA Α.Α.Ε.Γ.Α.

 

8 GENERALI HELLAS A.A.E.

 

9 ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Α.Ε.

 

10 ΝP INSURANCE-ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕΑΕ

 

11 INTERASCO Α.Ε.Γ.Α.

 

12 PRIME INSURANCE LTD

 

13 AIG EUROPE LIMITED

 

14 Hellas Direct INSURANCE LTD

 

15 Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.

 

16 ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ

 

17 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε.Ε.Γ.Α.- ΜΙΝΕΤTΑ

 

18 ΟΡΙΖΩΝ Α.Ε.Γ.Α.

 

19 GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ A.E.A.E.

 

20 ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α.

 

21 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.

 

22 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ

 

23 ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.Γ.Α.

 

24 EUROLIFE ERB ΑΕΓΑ

 

25 5050 ERGO Α.Α.Ε. Ζ.

 

26 PERSONAL INSURANCE Α.Ε.Γ.Α.

 

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΛΟΣ)

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.