ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακοπές με Airbnb: Πώς θα προφυλάξετε τις περιουσίες σας;

13:30 - 17 Φεβ 2017 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Διακοπές με Airbnb: Πώς θα προφυλάξετε τις περιουσίες σας;
Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνουμε τις διακοπές μας έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και σε τίποτα δεν θυμίζει πια το παρελθόν. Οι πλατφόρμες βραχύχρονης μίσθωσης που έκαναν την εμφάνισή τους έδωσαν στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να νοικιάσουν την κατοικία τους ή μέρος αυτής για ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Έτσι μέσα σε λιγότερα από δέκα χρόνια μεταμορφώθηκε ο προσανατολισμός του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ το κουβάρι της οικονομίας του διαμοιρασμού άρχισε να ξετυλίγεται. Οι πλατφόρμες είναι εύκολες στη χρήση, προσφέρονται σε προσιτό κόστος και αποτελούν ένα εύκολο έσοδο για τον ιδιοκτήτη.

 

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν ωστόσο μέσω της χρήσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών είναι υπαρκτοί και ο κάθε πολίτης οφείλει να δείχνει την κατάλληλη προσοχή, ώστε να προφυλάσσεται από τυχόν περιπέτειες που θα του κοστίσουν.

 

Άλλωστε σε αντίθεση με μια τουριστική μονάδα που λειτουργεί με όλες τις σχετικές νόμιμες άδειες, οι συγκεκριμένες συναλλαγές πραγματοποιούνται κάτω από ένα διαφορετικό πλαίσιο, βασιζόμενες σε μεγάλο βαθμό στην καλή πίστη και των δυο πλευρών.

 

Ρίσκα και κίνδυνοι στη βραχύχρονη μίσθωση

 

Όπως σημειώνει ο κ. Ανδρέας Νάτσικας, Underwriter του Κλάδου Προσωπικής Περιουσίας της AIG Ελλάς Α.Ε.: «με τη μετατροπή της προσωπικής μας κατοικίας σε «τουριστικό κατάλυμα», εγείρονται διάφοροι κίνδυνοι για τους οποίους θα πρέπει να είμαστε όσον το δυνατόν περισσότερο προστατευμένοι και προετοιμασμένοι. Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τόσο την ευθύνη μας απέναντι στους ενοικιαστές, γείτονες και οποιαδήποτε άλλο τρίτο πρόσωπο, όσο και την προσωπική μας περιουσία από ζημιές που ενδεχομένως προκληθούν, είτε με υπαιτιότητα του ενοικιαστή, είτε από άλλες αιτίες», τονίζει στη συνέχεια.

 

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την προστασία των ιδιοκτητών

 

Συνήθως οι πλατφόρμες δίνουν μια σχετική κάλυψη για τους ιδιοκτήτες. Για παράδειγμα, η Airbnb διαθέτει την Εγγύηση Οικοδεσπότη, η οποία προφυλάσσει κυρίως την περιουσία, όμως και αυτή έχει σημαντικές εξαιρέσεις, όπως την κλοπή χρημάτων και τιμαλφών, την καταστροφή σε κοινόχρηστους χώρους, την υπέρμετρη κατανάλωση ρεύματος κ.α. Προσφέρει επίσης επιπλέον κάλυψη για αξιώσεις τρίτων η οποία όμως περιορίζεται σε συγκεκριμένες χώρες, με την Ελλάδα να βρίσκεται εκτός της λίστας.

 

Για την προστασία των ιδιοκτητών σημαντική είναι η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου κάλυψης Περιουσίας και Αστικής Ευθύνης, αφού μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος του κινδύνου στην ασφαλιστική εταιρία. Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από ασφαλιστήριο συμβόλαιο και τι οφείλουν να κάνουν οι ιδιοκτήτες ώστε να διαφυλάσσουν την περιουσία τους;

 

Ο κ. Ανδρέας Νάτσικας μας έδωσε μερικές προτάσεις για την προφύλαξη όσων χρησιμοποιούν ή έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες.

 

Δείτε αναλυτικά:

 

-Ελέγξτε τους όρους χρήσης της πλατφόρμας που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε. Δείτε προσεκτικά τι καλύψεις προσφέρει, τι εξαιρεί, με τι ανώτατο όριο και εάν υπάρχει κάποιο ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλετε εσείς πρώτα.

 

-Απομακρύνετε από την κατοικία πολύτιμα αντικείμενα και αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας, όπως κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, έργα τέχνης, πλην αυτών που είναι απαραίτητων για την λειτουργία και διακόσμηση του χώρου.

 

-Ελέγξτε με σύνεση την κατάσταση της κατοικίας πριν την ενοικίαση και προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες βελτίωσης ή / και επισκευής, όπου αυτό είναι απαραίτητο, ώστε το περιβάλλον διαβίωσης να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο και κατάλληλο για τους επισκέπτες.

 

-Προβείτε σε ενέργειες που θα βοηθήσουν στην αποφυγή ζημιών και θα σας διαφυλάξουν από αλόγιστες σπατάλες. Τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να είναι α) η ανάρτηση οδηγιών χρήσης και κανόνων σε εμφανή σημεία εντός της οικίας (οδηγίες λειτουργίας κουζίνας, θερμοσίφωνα κ.λπ.) β) προμήθεια ηλιακών θερμοσιφώνων, κλιματιστικών inverter με «έξυπνες λειτουργίες», χρήση κάρτας μπρελόκ με τα κλειδιά εισόδου κ.λπ.

 

-Επικοινωνήστε με τον ασφαλιστή σας προτού ξεκινήσετε να νοικιάζετε την κατοικία σας – οι κίνδυνοι τόσο σε επίπεδο περιουσίας όσο και σε επίπεδο αστικής ευθύνης είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που έχετε κατά νου και σίγουρα μπορείτε να βρείτε μαζί το πρόγραμμα ασφάλισης που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

 

-Σε περίπτωση που διατηρείτε ήδη ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ανατρέξτε στους όρους ασφάλισης και λάβετε γνώση των προϋποθέσεων και εξαιρέσεων του συμβολαίου. Πολύ σημαντικό είναι να ενημερώνεται η εταιρία για την ακριβή χρήση της οικίας ώστε να αποφεύγονται αντιδικίες και προσκρούσεις σε περίπτωση ζημιογόνου γεγονότος.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:26 - 20 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.