ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος Μαρτίου οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική

11:51 - 17 Μαρ 2017 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Τέλος Μαρτίου οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική
πώληση τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής την οποία ρευστοποιεί η ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα λόγω δέσμευσης στην DGComp, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η διαδικασία του οικονομικού και νομικού ελέγχου μέσω Virtual Data Room εισήλθε στο τελικό στάδιο.

Η Εθνική Ασφαλιστική έχει 3,3 δισ. ευρώ συνολικό ενεργητικό, ίδια κεφάλαια περί τα 700 εκατ. ευρώ και 1,91 δισ. σύνολο ασφαλιστικών προβλέψεων. Η Εθνική Ασφαλιστική έχει κρίσιμο μέγεθος στην Ασφαλιστική αγορά και προφανώς όποιος αποκτήσει την εταιρεία αποκτάει και θέση ισχύος στον κλάδο. 
Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι ετοιμάζουν προσφορές περίπου στα 550-600 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο εκτιμάται ότι θα κλείσει το deal.


Οι ενδιαφερόμενοι, που συνεχίζουν να διεκδικούν την Εθνική Ασφαλιστική, έχουν περιορισθεί μετά τη σιωπηρή αποχώρηση της Apollo και ενός κινεζικού fund, και ανέρχονται στους εξής: Η κινεζική Fosun, η κοινοπραξία J. Calamos - Χαλικιάς - Exingroup, και οι κινεζικές εταιρείες Wintime και Gongbao.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο σύμβουλοι αποτιμούν την εταιρεία σε ένα εύρος μεταξύ 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

 

Το ερώτημα είναι αν τελικά δώσουν τιμήματα υψηλότερα από τα 550 εκατ. ευρώ ώστε να αποκτήσουν την Εθνική Ασφαλιστική. Τέλη Μαρτίου θα υποβληθούν οι προσφορές και μετά θα ξεκινήσει μια διαδικασία αξιολόγησης ή και βελτίωσης. 


H Εθνική Τράπεζα με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα αφαιρέσει από το ενεργητικό της 3,35 δισεκ. θα προσθέσει νέα κεφάλαια, που σημαίνει ότι θα ενισχύσει σημαντικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και λόγω μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού και αύξησης των ιδίων κεφαλαίων. 


Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει αποτιμημένη την ασφαλιστική στα βιβλία της με 750 εκατ. ευρώ, αλλά με δεδομένο το όφελος που θα προκύψει από την απομόχλευση του ισολογισμού της θα μπορούσε να αποδεχθεί και χαμηλότερη προσφορά. Εάν το deal κλείσει κάπου στα 600 εκατ. ευρώ θα θεωρηθεί από τους αναλυτές ως ουδέτερο, δηλαδή τίμημα χωρίς επίπτωση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:55 - 17 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.