ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε «γύρισμα» η ασφαλιστική αγορά – Τα «κλειδιά» της ανάπτυξης Κύριο

13:17 - 08 Απρ 2017 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Με θετικό πρόσημο (+4,6%) έκλεισε η ασφαλιστική αγορά για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Δημήτρης Μαζαράκης.
Η ασφαλιστική αγορά προσφέρει 25.000 θέσεις εργασίας, €13 δισ. επενδύσεις, €2,5 δισ. σε αποζημιώσεις και €500 εκατ. φόρους, αποτελέσματα που μπορεί να φτάσουν πολύ υψηλότερα στο μέλλον», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ με την ευκαιρία της εκλογής του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΕΕ κι αναφέρθηκε στο ρόλο της ασφάλισης και στο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς που συνιστά σημαντικό τομέα της οικονομίας της χώρας.
Ειδική αναφορά έκανε στις πρόσθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο με κυριότερες το αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, την ψηφιοποίηση, τις υψηλότερες απαιτήσεις από ασφαλισμένους και μετόχους και τέλος την οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα.
«Στόχος μας για το επόμενο διάστημα είναι να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης και να φτάσουμε και πάλι την παραγωγή στα €5,5 δισ. του 2009. Μεσομακροπρόθεσμα στοχεύουμε να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά επίπεδα ανάπτυξης, ώστε να προσεγγίσουμε τις χώρες στις οποίες θέλουμε να μοιάσουμε. Πέραν όμως των ποσοτικών στόχων, κύριο μέλημά μας είναι να κερδίσουμε όλο και περισσότερους πολίτες που θα μας εμπιστευτούν για να προστατέψουν ό,τι είναι πολυτιμότερο για αυτούς.», τόνισε ο κ. Μαζαράκης σημειώνοντας ότι κύριο μέλημά μας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Οι πυλώνες ανάπτυξης
Όπως ανέφερε οι τομείς της αγοράς στους οποίους θα βασιστεί κυρίως η ανάπτυξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι η υγεία, τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, οι φυσικές καταστροφές και η επαγγελματική αστική ευθύνη.
Αναλυτικά ανέφερε ότι ο τομέας της υγείας έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης με βάση την αρχή της συμπληρωματικότητας, με συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, (ΣΔΙΤ), με τη δημιουργία και εφαρμογή κοινών ιατρικών πρωτοκόλλων, με την άρση αντικινήτρων (βλ. φόρο ασφαλίστρων 15%), ενέργειες που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος υγείας, στην πάταξη της διαφθοράς άρα και στη σημαντική μείωση του κόστους για τον πολίτη.
Τι προτείνει η αγορά για τις συντάξεις
Στο φόντο της συζήτησης για το ασφαλιστικό προτείνεται η δημιουργία ενός συστήματος με βάση τη διεθνή εμπειρία που θα στηρίζεται σε 3 πυλώνες. Ένα σύστημα που έχει υιοθετηθεί με επιτυχία από πολλές χώρες και βασίζεται σε διαφορετικές πηγές συνταξιοδοτικού εισοδήματος (δημόσιος – ιδιωτικός τομέας) και διαφορετικούς τρόπους χρηματοδότησης (αναδιανεμητικό – κεφαλαιοποιητικό σύστημα):
- ο 1ος πυλώνας, κρατικός, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός
- ο 2ος πυλώνας, ιδιωτικός, υποχρεωτικός και κεφαλαιοποιητικός, με Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τέλος
- ο 3ος πυλώνας, ιδιωτικός, προαιρετικός και κεφαλαιοποιητικός, με κίνητρα σε Ειδικά Συνταξιοδοτικά Ασφαλιστικά Προγράμματα, έστω και αναβαλλόμενα. Σημειώνεται ότι οι επαγγελματικές ασφαλίσεις παρότι είναι διαδεδομένες στην Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν έχουν αναπτυχθεί, ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στη συμπληρωματική επαγγελματική ασφάλιση να αποτελέσει αυτοτελή πυλώνα σύνταξης, με δυνατότητα συμμετοχής σε αυτόν, φορέων όπως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
«Ήρθε η ώρα ο υγιής ανταγωνισμός να λειτουργήσει αποτελεσματικά ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να επιλέγουν κάθε φορά τον φορέα που προτιμούν ανάλογα με τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις χρεώσεις διαχείρισης, και τέλος τις αποδόσεις των επενδύσεων» τόνισε ο κ. Μαζαράκης.
Έτσι η ασφαλιστική αγορά προτείνει τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής η ενός Εθνικού Συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό σύστημα το οποίο θα μελετά διαρκώς τις εξελίξεις, θα ενημερώνει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό και τέλος θα εισηγείται τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.  
Εναλλακτικός δρόμος για τις φυσικές καταστροφές
Όπως αναφέρθηκε ενώ κάθε 10 με 15 χρόνια, διάφορα σημεία της χώρας πλήττονται από σεισμούς ή φωτιές, δεν υπάρχει καμία πρόνοια από την πλευρά της Πολιτείας ενώ στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία η κρατική βοήθεια δεν μπορεί να καλύψει ούτε κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες του.
«Θα πρέπει να εξεταστούν λύσεις ενδεχομένως μέσω της καθολικής, υποχρεωτικής ασφάλισης, με χαμηλό ασφάλιστρο και της άρσης του αντικινήτρου του φόρου του ασφάλιστρου για τις ζημιές στις περιουσίες των πολιτών από φυσικές καταστροφές» τόνισε.
Σε σχέση με την επαγγελματική αστική ευθύνη σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί η ενεργοποίηση του ισχύοντος νόμου, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία και διευρύνοντάς την σε επαγγελματικές ομάδες που μέσω της εργασίας τους μπορεί να ζημιώσουν άλλους, σε εφαρμογή σχετικής υπάρχουσας νομοθεσίας.
Τέλος ζήτησε εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ανασφάλιστα οχήματα. Όπως ανέφερε οι ανασφάλιστοι οδηγοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο.
Αποτελούν απειλή για τους συνεπείς οδηγούς σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, τους επιβαρύνουν οικονομικά και στερούν φορολογικά έσοδα από το κράτος. Πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος ώστε να μην κυκλοφορεί πλέον ούτε ένα ανασφάλιστο όχημα.
Ο κ. Μαζαράκης εστίασε, επίσης, στα πεδία δράσης στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από την ΕΑΕΕ το επόμενο διάστημα: στην καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης, την χρηματοοικονομική εκπαίδευση των νέων, την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού και την αναβάθμιση της πρόληψης σε όλους τους κρίσιμους τομείς (υγεία, τροχαία ατυχήματα κ.λπ.).
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ έκλεισε θέτοντας το κρίσιμο ζήτημα της συνεργασίας και της εθνικής συνεννόησης καθώς και της έμπρακτης αναγνώρισης από την Πολιτεία της συμβολής του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης στην εθνική οικονομία και κοινωνία, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ασφαλισμένοι άρα εξασφαλισμένοι πολίτες.
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 13:44 - 08 Απρ 2017
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.