ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλειδί οι συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα για την ΑΧΑ-Χρηματοδότηση έδρας γενετικής στο ΙΤΕ Κύριο

09:31 - 11 Ιουλ 2017 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Κλειδί οι συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα για την ΑΧΑ-Χρηματοδότηση έδρας γενετικής στο ΙΤΕ
Οι συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα μπορεί να δημιουργήσουν αμοιβαία οφέλη για τις δύο πλευρές, ειδικά σε μια συγκυρία που η χώρα προσπαθεί να βρει βηματισμό μετά τα συνεχή μνημόνια. Στο φόντο αυτό συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μεγάλων εταιριών ανοίγουν το δρόμο για μια νέα εποχή στις σχέσεις ιδιωτικού – δημόσιου τομέα.

Έτσι, η μεγάλη ασφαλιστική εταιρία ΑΧΑ, που κατατάσσεται στις 10 πιο ισχυρές στην Ελλάδα, προχωρά στην πλήρη επιχορήγηση δωδεκαετούς ακαδημαϊκής έρευνας και ίδρυση της πρώτης ελληνικής ακαδημαϊκής έδρας στην Επιγενετική – Επιγονιδιωματική μέσω του Ταμείου Ερευνών.


Μάλιστα όπως είπε ο Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ στην Ελλάδα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στο πλαίσιο των συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να αναλάβουν τη συνδιαχείριση νοσοκομείων έχοντας σημαντικό γνωσιακό απόθεμα στον έλεγχο κόστους, αλλά και να κατοχυρώσουν ένα νέο ρόλο συνολικά στο χάρτη της κοινωνικής ασφάλισης.


«Για όλους εμάς που εργαζόμαστε στην ΑΧΑ Ελλάδας, αυτή η μέρα είναι μια μέρα μεγάλης υπερηφάνειας. Ο Όμιλος ΑΧΑ επέλεξε να υποστηρίξει μία ομάδα Ελλήνων ερευνητών με τη δημιουργία Ακαδημαϊκής Έδρας. Συνεισφέρουμε κατά αυτόν τον τρόπο στην έρευνα αλλά και τη διακράτηση νέων ερευνητών στη χώρα μας. Η ολοκληρωμένη προστασία της υγείας αποτελεί κύριο στρατηγικό άξονα για εμάς και η εν λόγω ενέργεια ενισχύει δυναμικά το μέχρι σήμερα έργο μας» τόνισε ο κ. Μοάτσος.


Στη Γαλλική Πρεσβεία που συχνά ανοίγει τις πόρτες της για να φιλοξενήσει εμβληματικά γεγονότα της αναπτυξιακής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας ο οικοδεσπότης Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy καλωσόρισε την εν λόγω συνεργασία και δεσμέυτηκε ως εκπρόσωπος της Γαλλικής Δημοκρατίας να στηρίξει κάθε τέτοια σημαντική προσπάθεια. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η χρηματοδότηση θα φθάσει το 1,2 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, περίπου 1000 ευρώ το μήνα θα κατευθύνονται στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο της Κρήτης, με Επικεφαλής των Διευθυντή Ερευνών Δρ. Ιωάννη Ταλιανίδη.


«Στόχος είναι η οικονομία της γνώσης» σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κ. Φωτάκης στο όνομα του οποίου πολλοί ερευνητές έχουν βρει έναν συνομιλητή με ευήκοα ώτα και πλήρη γνώση του αντικειμένου. Μάλιστα η πρωτοβουλία του για την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που ξεκίνησε να δίνει τις πρώτες 505 υποτροφίες για διδακτορικά θεωρείται σταθμός στην προώθηση της έρευνας στην Ελλάδα.


Όπως ανέφερε ο κ. Φωτάκης η ενίσχυση της έρευνας αφορά σε δύο πυλώνες της προσπάθειας. Αφενός σε έρευνα που θα υποστηρίζει τις ανάγκες της αγοράς, που θα έχει άμεσα αποτελέσματα και αφετέρου σε έρευνα που θα διαμορφώνει το τοπίο του αύριο και μακροχρόνια αλλά ουσιαστικά αποτελέσματα. Τους πυλώνες θα διατρέχουν συγκεκριμένοι άξονες, οι οποίοι σχετίζονται με τις θέσεις εργασίας, τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, αλλά και την ανάπτυξη περιβαλλόντων που θα εμπνέουν, καθώς και με την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων, που αναμένεται να θεσμοθετηθούν μετά το καλοκαίρι.


Όπως εξήγησε ο Δρ. Ταλιανίδης, στόχος της επιχορηγούμενης έρευνας αποτελεί η παραγωγή ουσιαστικής γνώσης γύρω από τις βασικές λειτουργίες της ζωής, που θα βοηθήσει σε βάθος χρόνου να δημιουργηθούν στοχευμένες θεραπευτικές λύσεις και φαρμακευτικά σκευάσματα. Μάλιστα στο επίκεντρο της έρευνας αναμένεται να βρεθεί το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας όπου το Πανεπιστήμιο Κρήτης συσσωρευμένη γνώση αλλά και ο καρκίνος του ήπατος. «Η έδρα αυτή θα αποτελέσει μια σημαντική υποστήριξη για το εργαστήριο και για τα μελλοντικά μας σχέδια στην οργάνωση ενός νέου τομέα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, ο οποίος αναμένουμε να γίνει πόλος έλξης για νέους ερευνητές. Η επένδυση στη βασική έρευνα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την επιστήμη και την κοινωνία. Μέσα από την έρευνά μας στοχεύουμε σε ανακαλύψεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών σε διάφορες ασθένειες. Στόχος μας είναι η προώθηση της επιστημονικής αριστείας στον τομέα της Επιγενετικής στην Ελλάδα», προσέθεσε ο Δρ. Ταλιανίδης.


Πρωταθλητής το ΙΤΕ στην έρευνα


«Η ασφαλέστερη στρατηγική για ένα ερευνητικό φορέα όπως το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) είναι η επιδίωξη της Επιστημονικής Αριστείας. Με όπλο αυτή ακριβώς την Επιστημονική Αριστεία, το ΙΤΕ έχει καταφέρει ακόμα και σε περίοδο κρίσης, να εξασφαλίσει σημαντικότατες ερευνητικές και χρηματοδοτικές επιτυχίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η χρηματοδότηση της νέας ερευνητικής θέσης «Επιγενετικής – Επιγονιδιωματικής» από το Ταμείο Ερευνών της AXA. Η ΑΧΑ επίσης χρηματοδοτεί και 1 θέση Μεταδιδακτορικού Ερευνητή στο ΙΤΕ. Μας κάνει υπερήφανους το γεγονός ότι και οι 2 σημαντικές χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν φέτος από την ΑΧΑ στην Ελλάδα έχουν έρθει στο ΙΤΕ. Αυτό, καταδεικνύει την υψηλότατη στάθμη της Έρευνας που διεξάγεται στο ΙΤΕ» επεσήμανε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του ΔΣ ΙΤΕ. Μάλιστα ανέφερε ότι στα χρόνια τις λειτουργίας του από το 1983 το Ίδρυμα έχει καταφέρει να αποσπάσει από την αγορά πόρους σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων.


Το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ


«Σε έναν κόσμο με συνεχείς προκλήσεις και νέους αναδυόμενους κινδύνους, οφείλουμε να προστατεύουμε την κοινωνία κυρίως σε επίπεδο υγείας. Η υποστήριξη κορυφαίων ακαδημαϊκών ερευνών σε όλο τον πλανήτη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιεί η ΑΧΑ. Είμαι υπερήφανος για τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα και για το γεγονός ότι ο Όμιλος ΑΧΑ, μέσω του Ταμείου Ερευνών, προσφέρει ένα τόσο σημαντικό ποσό σε μια πολλά υποσχόμενη έρευνα για την πρόληψη της υγείας με στόχο να κάνει τις ζωές μας καλύτερες» είπε ο Wilm Langenbach, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ στην Περιφέρεια Αναπτυσσόμενων Αγορών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής.


Αποστολή του Ταμείου Ερευνών της ΑΧΑ είναι η υποστήριξη καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων και η διάχυση της γνώσης για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη, ενώ υποστηρίζει ήδη άλλες τρεις σημαντικές έρευνες στην Ελλάδα:


Νίκος Μπάκας, Αναδιαμόρφωση του αεροχειμάρρου και επίδρασή του στο κλίμα, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Γιώργος Μίχας, Κατανόηση σεισμικότητας που προκαλείται από την κίνηση ρευστών για τη μείωση κινδύνων από ανθρώπινες παρεμβάσεις, ΤΕΙ Κρήτης.

 

Κωνσταντίνος Παλικαράς, Κατανόηση του μηχανισμού γήρανσης του εγκεφάλου και προστασία από τον εκφυλισμό των νευροκυττάρων, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.

 

Το Ταμείο Ερευνών είναι η παγκόσμια επιστημονική πρωτοβουλία της ΑΧΑ, η οποία από το 2007 έχει δεσμεύσει 166 εκατομμύρια ευρώ για 531 ερευνητικά έργα σε 34 χώρες, που υλοποιούνται από επιστήμονες 55 εθνικοτήτων. Η λειτουργία του Ταμείου διέπεται από συγκεκριμένους άξονες, ώστε να διευκολύνει τη διάχυση εστιασμένων προτάσεων και λύσεων που θα έχουν πρακτική αξία για την κοινωνία.

 

Επενδύει σε πέντε τομείς:

Δεδομένα και τεχνολογία (Data & Tech risks),

Προστασία Περιβάλλοντος (Environmental risks),

Προστασία της ζωής (Life risks),

Κοινωνικο-οικονομικοί κίνδυνοι (Socio-economic risks),

Κίνδυνοι ευρέως ενδιαφέροντος (Transversal risks).

 

Από τις παραπάνω κατηγορίες όπου υποστηρίζονται 531 ερευνητικά έργα, τα 210 αφορούν στην κατηγορία «Κίνδυνοι για τη ζωή», έρευνες δηλαδή, που σχετίζονται κυρίως με την προστασία της ζωής.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.