ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μερικές σκέψεις για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς

19:29 - 08 Σεπ 2017 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Μερικές σκέψεις για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς
* Του Αριστείδη Βασιλειάδη
Ας είμαστε ρεαλιστές ακόμη και αν δεν αρέσει σε κάποιους. Ας αναφερθούμε σε κάποια προσφάτως δημοσιευμένα  στοιχεία ακόμη και αν κάποιοι θεωρούν πως δεν έχουν καμία απολύτως σημασία.

Η κατάσταση στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι καταθλιπτική.  Πιά,  μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έχει φτάσει στα όριά του. Υπερβάλλω; Δε το νομίζω.

Τα στοιχεία των εισοδημάτων που δημοσιεύθηκαν εχθές λένε όλη την αλήθεια. Η μείωση του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών προσεγγίζει τα 900 εκατ. Ευρώ. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση των επιβαρύνσεων από την νέα αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακόνητα είναι μερικά από τα δεδομένα που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ποιος ξεχνάει τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών; Αυτή και αν ήταν η χαριστική βολή στους επαγγελματίες του κλάδου.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων) δείχνουν την απόλυτη πραγματικότητα.

  • Μείωση του συνολικού ποσού εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους. (και κατά συνέπεια μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος που θα μπορούσε να διατεθεί και στον κλάδο μας)
  • Μείωση του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
  • Μείωση των εισοδημάτων από ακίνητα

Και μιλάμε για ανάπτυξη στα γραφεία μας;

Αλήθεια, ας κοιταχτούμε στον καθρέπτη και ας απαντήσουμε στο εξής ερώτημα ειλικρινά. Ποιος πιστεύει ότι ο κάθε ένας πολίτης που ανήκει σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες θα βάλει το χέρι στην τσέπη και θα συνάψει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που πραγματικά χρειάζεται ή θα αναβαθμίσει το υφιστάμενο;

Το πρόβλημα τελικά μήπως δεν είναι μόνο η απώλεια ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα; (κανείς δεν το αμφισβητεί, έχω γράψει δεκάδες φορές για το συγκεκριμένο θέμα) Μήπως πιά το «δεν έχω χρήματα» είναι μία δικαιολογία…….ειλικρινής;

Η κατάσταση είναι δραματική για όλο τον κλάδο! Για τους «μικρούς» που «παλεύουν» καθημερινά να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα, την αβάστακτη φορολογία και την χαμηλή ζήτηση ασφαλιστηρίων συμβολαίων αλλά και για τους «μεγάλους» που αγωνίζονται να πληρώσουν αμοιβές και μισθούς δεκάδων χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι εργοδοτικές εισφορές και χίλιοι δυο άλλοι παράλογοι φόροι.

Το 2018 είναι προ των πυλών και σε λίγο θα κλείσουμε μία δεκαετία όπου τα πάντα κατέρρευσαν. Και μαζί κατέρρευσαν εκατοντάδες επαγγελματίες του κλάδου. Άλλα και αυτοί που άντεξαν μέχρι σήμερα φαντάζομαι πως μόνο η ψυχούλα τους ξέρει πώς.

Έχω την τύχη από το 2010 όπου και ξεκίνησα την insurance innovation να αφουγκράζομαι τις σκέψεις και τις ανησυχίες εκατοντάδων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Ποτέ δεν ήθελα να είμαι μίζερος ή απαισιόδοξος αλλά η κατάσταση πιά έχει ξεφύγει.  Η οικονομική δυσπραγία έχει αγγίξει εξίσου τους καταναλωτές και εμάς τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Προσωπικά για το 2018 αποφάσισα το σύνολο των συνεδρίων μας  να ασχοληθεί με όλα αυτά. Αποτελεί για μένα το μεγαλύτερο στοίχημα.

Και νομίζω πως για τον καθένα μας, το πώς θα προστατεύσουμε ότι δημιουργήσαμε με κόπο και ιδρώτα πρέπει να αποτελεί το στοίχημα για τη χρονιά που αν και μακριά ακόμη…καταφθάνει.

Καλή δύναμη, καλό φθινόπωρο σε όλους.

* Ο Αριστείδης Βασιλειάδης είναι Γενικός Διευθυντής του Insurance Innovation - Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Insurance Forum

Τελευταία τροποποίηση στις 19:32 - 08 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.