ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Atramentum: Έκθεση ζωγραφική της Μαρίας Ζιάκα στην ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ

09:19 - 20 Φεβ 2018 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Atramentum: Έκθεση ζωγραφική της Μαρίας Ζιάκα στην ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ
Την Τρίτη 6 Μαρτίου (19.00) θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Μαρίας Ζιάκα, με τίτλο «Atramentum», στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ». Η ενότητα αυτή αποτελείται από έργα ζωγραφισμένα με κάρβουνο και ακρυλικά, κυρίως σε χαρτί.

Η Μαρία Ζιάκα σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti στην Φλωρεντία και συνέχισε τις σπουδές της στη ζωγραφική και χαρακτική στις σχολές Byam Shaw και City and Guilds of London Art School και διακοσμητική στο Hammersmith – Chelsea στο Λονδίνο.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και έχει τιμηθεί δύο φορές με το Α' Βραβείο από τη Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων για τη χαρακτική. Έχει οργανώσει πλήθος ατομικών εκθέσεων και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, στις Πινακοθήκες των Δήμων Ρόδου, Θεσσαλονίκης και Αγίας Παρασκευής, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, στην Πινακοθήκη Κανακάκη, στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακολουθεί κείμενο της αρχαιολόγου και κρητικού τέχνης Βιβής Βασιλοπούλου, για το έργο «Atramentum»* της Μαρίας Ζιάκα:

«Ιστορικά, η Τέχνη και το μαύρο έχουν γνωρίσει ένα πρώιμο αρχετυπικό ειδύλλιο, που δεν ξεπεράστηκε ποτέ, παρά τις υφέσεις στη σχέση τους και τις κτητικές επιδρομές των άλλων χρωμάτων. Η Τέχνη ποντάρει πολύ στο μαύρο, το οποίο μπορεί να μην ανήκει στο φάσμα των χρωμάτων, όπως το όρισε η παράδοση και ο Νεύτων, αλλά ήταν πάντα ένας δυνατός «παίχτης» στην παλέτα των ζωγράφων. Το μαύρο έλκει δημιουργικά, όπως η μελαγχολία και η ετυμολογία της, κάθε καλλιτέχνη που σκέπτεται με το πινέλο. Η Μαρία Ζιάκα σχεδιάζει και αναπλάθει μ’ αυτό τον δικό της κόσμο, έναν ιδιότυπο οικισμό για το πνεύμα των αντιθέσεων που τονίζουν τις διαφορές, ενώ υπογράφουν μια νέα συνθήκη συμβίωσης. Ένα παράθυρο αντίστασης στα συμπαγή στερεότυπα, καταδεικνύει αυτή η ενότητα. Μια διακήρυξη για το δικαίωμα στη συνύπαρξη των αντιθέτων. Η πόλωση ανήκει στις παρενέργειες. Η Μαρία Ζιάκα προσδίδει, από την πλευρά της στο μαύρο το κύρος που του ανήκει και στο άσπρο τη δύναμη που δικαιούται και διαθέτει.

* Atramentum : μαύρο κατά την αρχαιότητα, αναφέρεται αρχικά από τον Πλίνιο».

H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Απρίλιου 2018 στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ» της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.