ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μίχαλος: Σταδιακή μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών στο 10%

13:47 - 04 Ιουν 2018 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Μίχαλος: Σταδιακή μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών στο 10%
«Το ασφαλιστικό σύστημα εξακολουθεί να στηρίζεται σε μη βιώσιμες λογικές. Ένα σύστημα που είναι στη βάση του μη λειτουργικό, άδικο, αναξιόπιστο και αντιαναπτυξιακό».

Αυτό σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος σε ημερίδα που πραγματοποιείται στο ΕΒΕΑ με θέμα: «Αξιολόγηση του Ν. 4387/2016 - Δυο χρόνια μετά, 2016-2018 και οι προοπτικές για το μέλλον».

Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι μη λειτουργικό για τους παρακάτω λόγους: «Αφού η ετήσια δαπάνη συντάξεων στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στον κόσμο, απορροφώντας το 17% του ΑΕΠ. Έχουμε επίσης ένα από τα υψηλότερα επίπεδα εισφορών, ιδιαίτερα για τους αυτοαπασχολούμενους.

Έχουμε ένα σύστημα που επιβαρύνει υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό, απορροφώντας το 40% των φορολογικών εσόδων.

Και παρ' όλα αυτά, υπάρχει ένα αφανές χρέος συντάξεων το οποίο εκτιμάται στα 470 εκατ. ευρώ - σε αποπληθωρισμένες τιμές - μέχρι το 2060. Πρόκειται για ένα ποσό μεγαλύτερο από το εθνικό χρέος.

Έχουμε, παράλληλα, ένα σύστημα άδικο για τους σημερινούς εργαζόμενους, οι οποίοι οι οποίοι επιβαρύνονται με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ έχουν να αναμένουν πολύ χαμηλές παροχές. Σήμερα, για τον μέσο εργαζόμενο με εισφορές 27% το ποσοστό αναπλήρωσης μετά από 35 χρόνια εργασίας δεν θα ξεπεράσει το 50%.

Έχουμε ένα σύστημα αναξιόπιστο, γιατί οι ανεδαφικές υποσχέσεις προς τους σημερινούς συνταξιούχους πλέον διαψεύδονται σταδιακά. Από το 2010 ως το 2016 έγιναν 15 περικοπές στις συντάξεις και οι προβλεπόμενες παροχές μειώθηκαν κατά 45 δισ. ευρώ. Και έπονται νέες περικοπές.

Έχουμε, τέλος, ένα ασφαλιστικό σύστημα αντιαναπτυξιακό, γιατί επιβάλλει δυσβάσταχτο μη μισθολογικό κόστος, υπονομεύοντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, τις ίδιες δηλαδή τις πηγές, από τις οποίες τροφοδοτείται.

Το ύψος των φόρων και των εισφορών που καλούνται σήμερα να πληρώσουν στο κράτος εργοδότες και εργαζόμενοι, είναι τέτοιο που καθιστά την πλήρη μισθωτή εργασία ασύμφορη. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2017, το 55% των νέων θέσεων εργασίας αφορά ευέλικτες μορφές εργασίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, με ένα ασφαλιστικό σύστημα που στηρίζεται σε λογικές προηγούμενων δεκαετιών» και πρόσθεσε ότι προτάσεις υπάρχουν αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ουσιαστική συναίνεση.

Το ΕΒΕΑ, συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, έχει αναπτύξει και έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Η οποία θα έχει ως επίκεντρο τον περιορισμό του ρόλου του κράτους και τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, προσαρμόζοντας την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η θέση μας είναι είπε ο κ. Μίχαλος ότι, μέσα από τη συνδυασμένη εφαρμογή όλων των διαθέσιμων υποχρεωτικών και προαιρετικών μεθόδων ασφάλισης, αλλά και τη δημιουργία ενός δομημένου πλαισίου αποταμίευσης, μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία για όλους τους ασφαλισμένους, με ένα μέσο συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 70% έως 75%.

Θεωρούμε, επίσης, συνέχισε ο ίδιος, απαραίτητη τη σταδιακή μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών, με ρυθμό της τάξης του 2% κατ' έτος, ώστε να φθάσουν στα επίπεδα του 10%.

«Μια τέτοια παρέμβαση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της καταγεγραμμένης απασχόλησης, ενώ η μείωση των εσόδων για τα ταμεία ανά υπόχρεο, θα αντισταθμιστεί από την αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των υπόχρεων εισφοράς» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.