ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΑΕΕ: Τρεις προτάσεις για ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης Κύριο

16:48 - 25 Φεβ 2020 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
ΕΑΕΕ: Τρεις προτάσεις για ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης
Την παρατήρηση ότι οι «Έλληνες παραμένουμε ανασφάλιστοι σε μεγάλο βαθμό, ειδικά όταν συγκρινόμαστε με άλλα κράτη όμοιου κινδύνου» και ότι αυτό είναι ένα «τρένο που έρχεται κατά πάνω μας», έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά την έναρξη της 114ης Γενικής Συνέλευσης της ΕΑΕΕ με θέμα Ιδιωτική Ασφάλιση «Σύμμαχος Ζωής».

Μιλώντας με αριθμούς ο κ. Σαρρηγεωργίου υπενθύμισε τη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας (2,2% το ασφαλιστικό αποτύπωμα), στις εισφορές και τους φόρους (1,7 δισ. ευρώ), στον κλάδο της εργασίας (περίπου 700.000 εργαζόμενοι) και στις επενδύσεις (14,5 δισ. ευρώ το 2019). «Είμαστε ένας από του πιο καλά κεφαλαιοποιημένους κλάδους στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας μια αναδρομή της περασμένης χρονιάς, σημείωσε ότι «μια σημαντική αλλαγή έγινε την χρονιά που πέρασε. Η κυβέρνηση έδειξε ότι καταλαβαίνει πόσο σοβαρά είναι τα θέματα της ασφάλισης, επικοινωνεί μαζί μας και έχει προχωρήσει στην αναμόρφωση του πρώτου πυλώνα (ασφαλιστικό νομοσχέδιο)». Αν και αναγνώρισε την προσπάθεια, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ υπογράμμισε ότι «όσα έχουν γίνει είναι απαραίτητα αλλά όχι αρκετά».

«Τι είναι πιο ακριβό; Το να ασφαλίζομαι ή να μένω ανασφάλιστος;», διερωτήθηκε στη συνέχεια, για να προσθέσει ότι «καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει αντιμετωπίσει με την πρέπουσα σοβαρότητα» το πρόβλημα της μη ασφάλισης.

Ποιες οι σύγχρονες προκλήσεις

«Ο κόσμος αλλάζει, λιγότεροι δουλεύουν και περισσότεροι βγαίνουν στη σύνταξη, η ανεργία ανεβαίνει και οι προσδοκίες για πολλά συντάξιμα χρόνια με καλή ποιότητας ζωής είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων εκτός πραγματικότητας και θα έπρεπε να προβληματίζουν», τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Στη συνέχεια, εστίασε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που «φέρνει φυσικές καταστροφές με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα, από ότι στο παρελθόν».

Παράλληλα, στάθηκε στα πολύ χαμηλά ή μηδενικά επιτόκια που κυριαρχούν στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας, όπως είπε «την είσοδο σε μια εποχή ύφεσης».

Άλλη πρόκληση για τις ασφαλιστικές εταιρείες, είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, και το «κανονιστικό περιβάλλον, που κάνει τα προϊόντα μας βαρύτερα και πιο ακριβά».

Τελευταίο αλλά αξιοσημείωτο και το θέμα της τεχνολογίας. «Πρέπει όλοι και η αγορά και οι επόπτες της να καταλάβουμε ότι ο καταναλωτής δεν θα μας περιμένει και θα αναζητήσει λύσεις εκτός θεσμικού πλαισίου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τρεις προτάσεις της ΕΑΕΕ

Προκειμένου οι σύγχρονες ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις παραπάνω προκλήσεις, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ πρότεινε τα εξής:

  1. «Να θεσπιστούν κίνητρα για φοροαπαλλαγές. Σίγουρα, στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης αλλά και μέσω του δεύτερου πυλώνα να δοθεί η ευκαιρία στον πολίτη να επενδύσει σε ιδιωτικές λύσεις μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης. Παράλληλα, να μην υπάρχουν ανισότητες στις ασφαλίσεις των επαγγελματικών ταμείων και σε αυτές των ομαδικών συμβολαίων των εταιρειών.
  2. Επειδή το 67% των Ελλήνων θέλει να συμπληρώσει την ασφάλισή του και με ιδιωτική, ειδικά στο συνταξιοδοτικό, αλλά δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα, να δοθούν αντίστοιχα κίνητρα και δυνατότητες στου πολίτες.
  3. Επειδή μόνο το 15% των κατοικιών της χώρας είναι ασφαλισμένες, επιβάλλεται να προκύπτει ένα μέρος της δαπάνης του νοικοκυριού για την ασφάλιση της κατοικίας».

Τέλος, ο κ. Σαρρηγεωργίου πρότεινε τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας για «να δούμε από κοινού πως μπορούμε να διοχετεύσουμε αυτά τα 14 δισ. σε επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας».

«Έχουμε τεχνογνωσία, άποψη και κεφάλαια, το πώς και πότε θα αρχίσουμε, ρωτάμε την κυβέρνηση», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 20:09 - 25 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.