ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eπιλέξτε ασφαλή και φθηνά σχολικά είδη

09:50 - 10 Σεπ 2013 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Eπιλέξτε ασφαλή και φθηνά σχολικά είδη
Απλές και πρακτικές συμβουλές για την αγορά των απαραίτητων σχολικών ειδών, που θα είναι ασφαλή για τα παιδιά, αλλά και για την «τσέπη» των γονιών, παρέχει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Όπως επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, μπορεί η φαντασία των παιδιών να εξάπτεται από τα πολύχρωμα τετράδια, μολύβια, βιβλία και άλλα μικροπράγματα, ωστόσο, η αγορά προϊόντων της «μόδας» δεν είναι πάντα η πιο έξυπνη, αφού ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των μικρών μαθητών.

Τα σχολικά είδη που μοιάζουν με παιχνίδια, αναφέρει το ΚΕΠΚΑ, ενώ κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά, δεν έχουν συμπεριληφθεί, στη σχετική νομοθεσία, ενώ αυτά που είναι πολυδιαφημισμένα και χαρακτηρίζονται της «μόδας» είναι ιδιαίτερα ακριβά.

Όα σχολικά είδη αποσύρονται από την κυκλοφορία, λόγω του ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, καταγράφονται, στο σύστημα RAPEX, που είναι προσβάσιμο, από τους καταναλωτές, στη διεύθυνση www. efpolis.gr/el/rapex.html. Αναφορικά με τα σχολικά είδη, όπως τα παγουράκια, που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, το κέντρο συνιστά την επίσκεψη των γονέων στην ιστοσελίδα www. efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/kiroseis, για να ενημερωθούν, σε ποιες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη ασφαλή προϊόντα.

Το ΚΕΠΚΑ προτείνει, επίσης, μαθητές και γονείς, προτού ξεκινήσουν για την αγορά σχολικών ειδών, να συζητήσουν για τους τρόπους που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση και να ετοιμάσουν, από κοινού, έναν κατάλογο με τα είδη που κρίνονται απαραίτητα και να τον τηρήσουν αυστηρά.

Επισημαίνει δε, τον κίνδυνο αγοράς προϊόντων που μυρίζουν ως τρόφιμα και τονίζει πως η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο για την αγορά τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.