ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Super markets: Πάνω από 70% των προϊόντων είναι ελληνικά

09:33 - 28 Απρ 2014 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Super markets: Πάνω από 70% των προϊόντων είναι ελληνικά
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας.- Εγχώριας προέλευσης το 70% και πλέον, των προϊόντων που πωλούνται στις μεγάλες ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.- Η συμμετοχή των ελληνικών προϊόντων στο συνολικό τζίρο ξεπερνάει, σε αξία, το 60%.

Με σκοπό την καταγραφή και ανάλυση των τιμών και προελεύσεων ενός δείγματος προϊόντων, που προσδιορίζουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ 2009), το Πανεπιστημίο Μακεδονίας, πραγματοποίησε έρευνα με θέμα τα ελληνικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ και το σε ποιο βαθμό αυτά είναι ελληνικά ή όχι. Η έρευνα έγινε στα καταστήματα Θεσσαλονίκης των αλυσίδων Carrefour Μαρινόπουλος, Βερόπουλος, Μασούτης. ΑΒ Βασιλόπουλος και Lidl, ενώ η πρώτη καταγραφή έγινε στις 25/11/2013 με 27/11/2013 και η δεύτερη 21/1/2014 με 23/1/2014.

Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι τα ακόλουθα:

  • Το 74% των προϊόντων από το σύνολο 240 είναι ελληνικής προέλευσης στο Μασούτη, 71% για το Carrefour, 70% για το Βερόπουλο, 67% για την ΑΒ και 52% για τα Lidl. Η παραπάνω μέτρηση αφορά αριθμό προϊόντων και όχι αξία.
  • Το 70% της αξίας των 240 προϊόντων είναι ελληνικής προέλευσης τόσο στο Μασούτη όσο και στα Carrefour. Ακολουθούν με 68% ο Βερόπουλος με 63% η ΑΒ και τέλος με 55% τα Lidl.
  • Την μεγαλύτερη ποικιλία έχει η Carrefour με μόνο 15% των ειδών να μην είναι ελληνικής προέλευσης και σε αξία 14%. Στο άλλο άκρο, το Lidl (γερμανική αλυσίδα) όπου το 35% των ειδών είναι ξένης προέλευσης (το 30% της αξίας).

Τα στοιχεία της μέτρησης

Το δείγμα αποτελείται από περίπου 120 είδη. Για το κάθε είδος μετρήθηκαν δυο προϊόντα (120 είδη, 240 προϊόντα). Για το κάθε είδος μετρήθηκαν η τιμή του προϊόντος του καταστήματος (ownbrand) που δεν είναι επώνυμο και το ανταγωνιστικό επώνυμο προϊόν που θεωρητικά τουλάχιστον θα υπήρχε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Η καταγραφή της προέλευσης έγινε σύμφωνα με της πληροφορίες των συσκευασιών. Προϊόντα που δεν απαιτούν μεταποίηση, αλλά είναι κυρίως συσκευασία της πρώτης ύλης, κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με την προέλευση της πρώτης ύλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα κατεψυγμένα λαχανικά. Για τον υπολογισμό της αξίας όπου υπήρχαν διαφορές συσκευασίας έγινε προσαρμογή της τιμής του δεύτερου αγαθού στο βάρος της συσκευασίας του πρώτου.

Σημειώνεται ότι την έρευνα διενέργησε ο φοιτητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Μάριος Ραχμάνης υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεόδωρου Παναγιωτίδη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.