ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε νέο φόντο η μάχη του ψωμιού…

00:01 - 14 Μαϊ 2014 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Σε νέο φόντο η μάχη του ψωμιού…
Σειρά αλλαγών στον τρόπο διακίνησης του ψωμιού έφερε το τελευταίο πολυνομοσχέδιο για το λιανικό εμπόριο.

Στο φόντο των μεγάλων ανακατατάξεων που συντελούνται στον κλάδο με την διεισδύσει των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στη διακίνηση του ψωμιού, το μεγάλο διακύβευμα είναι το 1 δις ευρώ, που είναι περίπου ο τζίρος ο ετήσιος από το ψωμί και τα αρτοποιήματα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος.

fournos130514

Γεγονός είναι ότι στα χρόνια της κρίσης η κατανάλωση έχει πέσει, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι 140.000 εργαζόμενοι του κλάδου. Ωστόσο, πάντα το ψωμί και οι ζύμες αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για νέα επιχειρηματικά πειράματα, όπως έχει καταδειχθεί τελευταία....

 

Το "R", υπενθυμίζει τις αλλαγές που επέρχονται με τις τελευταίες ρυθμίσεις του ΥΠ. ΑΝ: 

  • Ορίζεται ρητά ότι το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης.
  • Καταργούνται οι προκαθορισμένες ποσότητες και το προκαθορισμένο βάρος πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων. Στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά , στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως με το κομμάτι (π.χ. κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης) και η τιμή ανά τεμάχιο.
  • Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και με την επιφύλαξη τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Εξαιρούνται κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα στα οποία δεν μπορεί να πωλείται ψωμί.
  • Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού τριών ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές.
  • Καταργείται η εισφορά που επιβάλλεται σε κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών.
  • Καταργείται η διάταξη περί ελάχιστης δυναμικότητας παραγωγής για τους αρτοποιούς της πρωτεύουσας.
  • Προβλέπεται η έκδοση σύγχρονου κώδικα καλών πρακτικών για τρόφιμα-ποτά με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Οικονομικών, μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η ανάδειξη των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή.

fourn130514

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.