ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο λίφτινγκ στον εμπορικό χάρτη της χώρας

13:33 - 28 Δεκ 2006 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Nέα σελίδα στην ιστορία του ελληνικού εμπορίου ετοιμάζεται να γυρίσει με την ανατολή του 2007, καθώς τα καινούργια πολυκέντρα που ετοιμάζονται δεν είναι ένα, δύο ή τρία αλλά πάνω από 10, επιβεβαιώνοντας αν μη τι άλλο την επιτυχία του The Mall Athens στο Mαρούσι, του City Link στο Σύνταγμα και του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Kαι αν κάποιος αμφισβητεί ακόμη την αναμόρφωση που συντελείται στον εμπορικό χάρτη της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια, αρκεί να ειπωθεί το γεγονός ότι το 2005 δημιουργήθηκαν κέντρα συνολικής επιφάνειας άνω των 220.000 τ.μ., ενώ το 2006 ξεπέρασαν τα 600.000 τ.μ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν στα εμπορικά κέντρα που ήδη λειτουργούν προστεθούν οι υπό σχεδιασμό ή ανάπτυξη επενδύσεις, τότε προκύπτει ένα σύνολο τουλάχιστον 30 διαφορετικών εμπορικών συγκροτημάτων που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες εμπορικών κέντρων (malls, εμπορικά και ψυχαγωγικά, outlets, big box, πολυκαταστήματα, μικτές αναπτύξεις κ.α.). Aπό την άλλη οι νέες αναπτύξεις λειτουργούν πλέον ως κράχτης εισόδου και άλλων πολυεθνικών παικτών του εμπορίου στην ελληνική αγορά, όπως για παράδειγμα οι γαλλικές εταιρείες ΑlainWeiz, GroupBertrand, Santos, Parfoi, H&M. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι η τελευταία (Η&Μ) αποφάσισε μετά από πολύ ψάξιμο στην ελληνική αγορά ακινήτων να κάνει το ντεμπούτο της στο νέο εμπορικό κέντρο Avenue που εγκαινιάστηκε πρότινος επί της Λεωφ. Κηφισίας.

Οι «μηχανές» των επενδυτών έχουν ανάψει στο φουλ και τα πρωτοκλασάτα ονόματα του λιανεμπορίου αναμένουν την λειτουργία του νέου εμπορικού κέντρου της Lamda Development, το οποίο θα γίνει στο κτίριο του IBC. H επιφάνεια του νέου κέντρου θα φθάσει τα 40.500 τ.μ., ενώ η επένδυση θα κυμανθεί από 40 έως 60 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη παρτίδα πόκερ, ωστόσο υποστηρίζουν πολλοί θα παιχτεί στα Mεσόγεια με την εισηγμένη REDS του ομίλου της Eλληνικής Tεχνοδομικής να πρωταγωνιστεί έχοντας στην κατοχή της δύο ακίνητα. Το πρώτο ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή της Κάντζας όπου το πλάνο είναι η δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου 80.000 τ.μ. με το ύψος της συνολικής επένδυσης να εκτιμάται περί τα 300 εκατ. ευρώ. Το άλλο ακίνητο που βρίσκεται στη περιοχή Γυαλού Σπάτων το έχει «κλείσει» η πολυεθνική ΜcArthurGlen με προοπτική να αναπτύξει μέσα σε μία έκταση 133 στρέμματων ένα Εκπτωτικό Χωριό με 125 καταστήματα.

Σε «λίφτινγκ» εν τω μεταξύ ετοιμάζονται να προχωρήσουν και τα δυτικά προάστια με έμφαση την ανάπλαση του Ελαιώνα. Ο καταρχήν σχεδιασμός μιλά για δύο νέα εμπορικά πολυκέντρα συνολικής επιφάνειας 100 χιλ. τ.μ., τα οποία και θα κατασκευαστούν δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η εκμετάλλευση της μεγάλης μάζας των καταναλωτών που συγκεντρώνουν τα δυτικά προάστια εμφανίζεται να είναι το βασικό μέλημα των περισσότερων πρωταγωνιστών του λιανεμπορίου αν κρίνει κανείς και από την αυτόνομη είσοδο που επιχειρείται από διάφορες εταιρείες με τη λειτουργία υπερκαταστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν από την λήξη του 2006 η ΜediaMarkt προχώρησε στην λειτουργία δύο νέων πολυκαταστημάτων της -Πέτρου Ράλλη και Περιστέρι- ενώ στο ακίνητο της Bιοχάλκο που βρίσκεται στη περιοχή θα λειτουργήσει το τρίτο IKEA στην Eλλάδα, συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ.

Σε υπεραγορά εμπορικών κέντρων εξελίσσεται και η περιοχή του δυτικού Αερολιμένα Αθηνών που μετά από το ΜegaΚωτσόβολος και το ΙΚΕΑ, δέχτηκε πριν από λίγο καιρό στους κόλπους της και το νέο Factory OutLet συνολικής επιφάνειας 13.500 τ.μ. «Παρέα» που πολύ σύντομα πρόκειται να αυξηθεί καθώς στην περιοχή του αεροδρομίου πρόκειται να εγκαινιάσει το πρώτο της κατάστημα και η γαλλική πολυεθνική Leroy Meriln σε μία έκταση 10.000 τ.μ.

Ο χορός των εμπορικών κέντρων όμως δεν σταματά εδώ καθώς πολλές είναι οι επενδυτικές προτάσεις δημιουργίας εμπορικών κέντρων που βρίσκονται είτε στα σπάργανα είτε έχουν προχωρήσει σε φάση υλοποίησης. Στην πρώτη περίπτωση περιλαμβάνονται κάποια μεγάλα σχεδιαζόμενα project που αφορούν την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών όπως το Λαύριο και τη Δραπεστώνα αλλά και η αξιοποίηση της ολυμπιακής εγκατάστασης του Αγίου Κοσμά, καθώς και ένα σημαντικό τμήμα από την έκταση του παλαιού αεροδρομίου που προορίζεται για ανάπτυξη εμπορικών κέντρων. Από την άλλη στην φάση της υλοποίησης βρίσκονται αρκετά εμπορικά κέντρα όπως είναι η αξιοποίηση τουκλειστού γυμναστηρίου Γαλατσίου από τη κοινοπραξία Sierra Xαραγκιώνης που θα αξιοποιήσει 45.000 τ.μ., η εκμετάλλευση 50.000 τ.μ. για εμπορικές χρήσεις στη Διεθνή Zώνη του Oλυμπιακού Xωριού στους Θρακ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.