ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρή Λιανική-Περίπτερα: Κραυγή αγωνίας για την υπερφορoλόγηση του καπνού

11:11 - 11 Ιαν 2016 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Μικρή Λιανική-Περίπτερα: Κραυγή αγωνίας για την υπερφορoλόγηση του καπνού
H φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα ανήλθε από 73% στο 84% της τελικής τους τιμής μέσα σε λίγα χρόνια, ενώ οι συνεχείς αυξήσεις φόρου συμπιέζουν τα έσοδα απειλώντας με εξαφάνιση μια ολόκληρη αγορά, κατακρημνίζοντας θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα.

Αυτό ανέφερε στη γενική συνέλευση του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής ο πρόεδρος Γιώργος Δούκας. Στο ίδιο μήκος κύματος κατά της υπερφορλόγησης κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις κι άλλων παραγόντων φορέων.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζεται σαν "εγκληματικότητα", ενώ πλούτο παράγουν μόνο οι επιχειρήσεις. «Με αυτό το κεφάλαιο της χώρας χρειάζεται να ασχοληθεί η πολιτεία όχι για να τεθούν νέοι φόροι αλλά για να υπάρξει ανάπτυξη» τόνισε και συμπλήρωσε: «Πήραμε στις πλάτες μας την οικονομία της χώρας τα τελευταία χρόνια διότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έφυγαν από τη χώρα, έμειναν εδώ κι έδωσαν τη μάχη, ενώ κάρφωσε τις τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τους περιπτερούχους οι επιβαρύνσεις από τις τράπεζες είναι πολύ μεγάλες παρά την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Όπως σημείωσε το 35% των τσιγάρων που διακινούνται, είναι λαθραία με τη φοροδιαφυγή να φτάνει το 1 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε όταν υπάρχει τόσο εκτετένο λαθρεμπόριο δεν γίνεται να μην σταματάει αυτό ή να μην γίνεται αντιληπτό και από τις εταιρείες.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς σημείωσε ότι 250.000 έχουν κλείσει οριστικά τα χρόνια της κρίσης κι έχουν χαθεί περισσότερες από 800.000 θέσεις εργασίας. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων και να καταστρέφεται ο τουρισμός και η εστίαση καθώς αυξήθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ. Πρέπει να δημιουργηθεί κέρδος για να επανεπενδυθούν χρήματα να επιδοτηθούν οι θέσεις εργασίας. Για να λειτουργήσει η μικρομεσαία επιχείρηση με χρεωστική η πιστωτική κάρτα χρειάζεται ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός» τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι ο κλάδος της μικρής λιανικής είναι σημαντικός και ξεπερνά τα 100 χρόνια ζωής, κάνει τζιρο 7 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε από 18.500 σημεία πώλησης πριν την κρίση, σήμερα η χώρα μετρά λιγότερα από 12.000 περίπτερα. Λαθρεμπόριο και παρεμπόριο καπνικών προϊόντων αποτελούν τη μεγάλη μάστιγα.

70 χιλιάδες ΜμΕ μετακόμισαν

«Κάθε μέρα έξω από το επιμελητήριο Πειραιά βλέπω να γίνεται λαθρεμπόριο τσιγάρων, να συλλαμβάνει η αστυνομία και την επόμενη μέρα να είναι πάλι στα ίδια σημεία πωλητές και να βγάζουν μέσα από τα λούκια και τις αποχετεύσεις τα παράνομα πακέτα...» τόνισε για το λαθρεμπόριο και σημείωσε για την κατάσταση των ΜμΕ. «Φοβάμαι για τα 60.000 ΑΦΜ στη Βουλγαρία και 10.000 στην Κύπρο. Μετά τη φυγή κεφαλαίων και τη φυγή επιχειρήσεων πρέπει να αντιστρέψουμε τη ροή. Κάθε μέρα έρχονται ηλεκτρονικά μηνύματα από δικηγορικά γραφεία ότι με 300 ευρώ σου δίνουν ΑΦΜ και βουλγάρικες πινακίδες. Πρέπει να αντιστρέψουμε τη ροή που έχει δημιουργηθεί. Χρειάζεται ευρωπαϊκή νομοθεσία που να κατοχυρώνει αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα του περιπτέρου» τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση της φορολόγησης δεν σημαίνει και αύξηση των φορολογικών εσόδων. Το 2014 είχε εκτιμηθεί ότι η αύξηση φορολόγησης κατά 0,05 ευρώ θα έφερνε 50 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα και τελικά έφερε 100 εκατ. ευρώ λιγότερα και αύξηση των λαθραίων.

Την ίδια στιγμή, η KPMG που μετράει την εξέλιξη του λαθρεμπορίου, υπολογίζει στα 670 εκατ. ευρώ τα διαφυγόντα έσοδα το 2014, αφού το λαθρεμπόριο τσιγάρων γνωρίζει αλματώδη αύξηση και από 3% των συνολικών πωλήσεων το 2009, σήμερα έχει φτάσει το 20%.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:36 - 11 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.