ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν έχει «Κυριακή και σκόλη» για τα μικρά καταστήματα

10:22 - 17 Ιαν 2017 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Δεν έχει «Κυριακή και σκόλη» για τα μικρά καταστήματα
Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε οκτώ αλλά τριάντα οκτώ είναι ο μέσος όρος λειτουργίας στις Κυριακές των μικρών καταστημάτων στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Οικονομίας, εάν υπολογιστεί το πόσες Κυριακές ανοίγουν τα καταστήματα σε περιοχές με τουριστική δραστηριότητα μαζί με τις θεσμοθετημένες Κυριακές εκπτώσεων και γιορτών.

Στο φόντο της απόφασης του ΣτΕ για το ελεύθερο άνοιγμα καταστημάτων σε τρεις περιφέρειες της Ελλάδας, έχει ενδιαφέρον να καταγραφεί το τι ισχύει για μικρά και μεγάλα καταστήματα στη χώρα, εν αναμονή και της σχετικής εγκυκλίου για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 114 του νόμου 4446/2016, που αναμένεται να σταλεί αύριο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

 

Σύμφωνα λοιπόν με το υπ. Οικονομίας, και με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4177/2013. Συγκεκριμένα, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν κατά τις παρακάτω οκτώ Κυριακές:

 

1) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων

2) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων

3) Την Κυριακή των Βαΐων

4) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους και

5) Δύο Κυριακές συνολικά κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

 

Τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους, η προαιρετική λειτουργία επιτρέπεται, μετά από απόφαση Αντιπεριφερειάρχη, μόνο για τα καταστήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του νόμου 4177/2013 και συγκεκριμένα:

 

α) τα εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα,

β) τα εμπορικά καταστήματα που δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise),

γ) τα εμπορικά καταστήματα που δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» («shops-in-a-shop») και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

 

Σημειώνεται ότι οι Αντιπεριφερειάρχες έχουν αυτή τη διακριτική ευχέρεια από το 2013.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.