ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πού και πότε θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές

07:38 - 15 Μαϊ 2017 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Πού και πότε θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές
Με το άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προβλέπεται η απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε πέντε περιοχές της χωράς.
Ειδικότερα  με βάση το πολυνομοσχέδιο:
 
Α) Θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές – εκτός από μία – την περίοδο από Μάιο μέχρι Οκτώβριο στις εξής περιοχές:
α. Δήμος Αθηναίων
β. Μέρος του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης
γ. Μέρος της εμπορικής περιοχής γύρω από το λιμάνι του Πειραιά
δ. Μέρος του παραλιακού μετώπου στον Νότιο Τομέα Αθηνών (επιλεγμένες περιοχές  σε Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο, Ελληνικό, Γλυφάδα).
ε. Μέρος της εμπορικής περιοχής γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
 
Σταθερός ο ρόλος του Αντιπεριφερειάρχη
«Δηλαδή η συμφωνία αφορά μόνο επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.  Για την υπόλοιπη Ελλάδα ισχύει η υφιστάμενη δυνατότητα ρύθμισης μέσω των αποφάσεων των Αντιπεριφερειαρχών» αναφέρουν σχετικά κυβερνητικές πηγές.
 
Επίσης καταργούνται οι περιορισμοί που προβλέπονται στον νόμο 4177/2013 σχετικά με το μέγεθος και το είδος καταστημάτων τα οποία επιτρέπεται να λειτουργούν σύμφωνα με αποφάσεις Αντιπεριφερειάρχη (καταστήματα άνω των 250 τ.μ., αλυσίδες, shop in a shop, outlet).
 
Προβλέπεται δηλαδή ότι οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις Αντιπεριφερειαρχών συνεχίζουν να ισχύουν και διατηρείται η εξουσιοδότηση προς αυτούς με διαδικασίες διαβούλευσης για τον ορισμό των Κυριακών κατά τις οποίες λειτουργούν τα καταστήματα σε περιοχές πέραν των πέντε που απελευθερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων.
 
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές  «κύριο σημείο της συμφωνίας αποτελεί το ότι αποτράπηκε το οριζόντιο άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη σχεδόν την Επικράτεια, σύμφωνα με την πρόταση των Θεσμών» Παράλληλα συμπληρώνουν ότι «αποτράπηκε ο οριζόντιος και αυθαίρετος τρόπος χαρακτηρισμού των τουριστικών περιοχών, που από τη μια θα οδηγούσε σε ευρεία απελευθέρωση και από την άλλη θα δημιουργούσε στον αναπτυξιακο σχεδιασμο σημαντικές στρεβλώσεις μεταξύ περιοχών .Τέλος, πολύ σημαντικό είναι ότι δεν έγιναν δεκτές οι απαιτήσεις για λειτουργία των super market όλες τις Κυριακές του έτους στις τουριστικές περιοχές.»
 
Περιορισμοί
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
 
«Πλέον η απελευθέρωση περιορίζεται χρονικά και χωρικά.
 
Έτσι:
-              Δεν τίθεται πλέον θέμα για άνοιγμα καταστημάτων για 52 Κυριακες. Αυτό έγινε αποδεκτό από τους θεσμούς. Το άνοιγμα αφορά πια μόνο την θερινή τουριστική περίοδο με εξαίρεση μίας Κυριακής τον Αυγουστο.
-              Δεν τίθεται θέμα για προσθήκη με νόμο και άλλων κατηγοριών καταστημάτων σε αυτά που επιτρέπεται να ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου σε όλες τις τουριστικές περιοχές, όπως πχ τα σούπερ μάρκετ, πράγμα που επίσης επιδιωκόταν σταθερά οι θεσμοί και θα έθιγε υπέρμετρα πολύ μεγάλο αριθμό εργαζόμενων και μικρων επιχειρησεων του κλαδου.
-              Όπως είχε επιλεγεί ήδη από το 2014 στο πλαίσιο διαβούλευσης όπου συμμετείχαν οι φορείς του λιανεμπορίου, ανοίγει η περιοχή της Αθήνας, αλλά για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.
-              Προστίθενται μεν επιλεγμένες περιοχές παράλιων δήμων της Αττικής, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια και υπό τους ίδιους χρονικούς περιορισμούς.»
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.