ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το κούρεμα των οφειλών της «Μαρινόπουλος» φέρνει λογιστικά απόνερα Κύριο

09:40 - 15 Ιουν 2017 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Το κούρεμα των οφειλών της «Μαρινόπουλος» φέρνει λογιστικά απόνερα
Μεγάλο πονοκέφαλο έχει φέρει σε προμηθευτές το κούρεμα των οφειλών της Μαρινίπουλος, καθώς οι ίδιοι έχουν καταβάλει φόρους για το σύνολο των ποσών που είχαν βεβαιώσει στην εταιρία που βάρεσε κανόνι πέρυσι. Με άλλα λόγια οι προμηθευτές πούλησαν προϊόντα στην άλλοτε κραταιά αλυσίδα με τιμολόγια με όλο το ποσό και με όλο τον αναλογούντα ΦΠΑ. Επιπλέον έχουν φορολογηθεί για το σύνολο του ποσού που είχαν καταγράψει στα σχετικά παραστατικά.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κ. Ευάγγελος Καλούσης «πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα του ΦΠΑ που έχουν αποδώσει οι επιχειρήσεις στο κράτος το οποίο αντιστοιχεί στο σύνολο της αξίας των εμπορευμάτων που διέθεσαν στην Μαρινόπουλος, απαίτηση η οποία εκ των υστέρων υπέστη κούρεμα. Η Κυβέρνηση έχει δώσει υπόσχεση ότι θα προχωρήσει στην επίλυση του ζητήματος. Αυτό μπορεί να γίνει δίνοντας της δυνατότητα στις επιχειρήσεις συμψηφισμού του ΦΠΑ».

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒΤ το ποσό που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ, για τα περίπου 360 εκατ. ευρώ της απομείωσης των χρεών της Μαρινόπουλος έναντι των προμηθευτών, ανέρχεται το ανώτερο σε 70 εκατ. ευρώ.

 

Επιπλέον πονοκέφαλος δημιουργείται και για την αποτύπωση στα λογιστικά φύλλα της ζημιάς που υπέστησαν οι προμηθευτές. Ό πως σημείωσε ο κ. Καλούσης δε ξέρουν πώς πρέπει να παρουσιάσουν λογιστικά στους ισολογισμούς τους αυτή την ζημιά.

 

Πάντως ο επικεφαλής του Συνδέσμου ανέφερε ότι « το πρόγραμμα φαίνεται να κινείται βάσει του σχεδίου και σε γενικές γραμμές να επιβεβαιώνονται οι στόχοι», προσθέτοντας ότι «από την αναδιάρθρωση που συντελείται στο κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου δεν δημιουργείται πρόβλημα. Η βιομηχανία θέλει το σύστημα να δουλεύει».

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.