ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΦΠΑ των διαγραφών της Μαρινόπουλος βαρίδι για βιομηχανία-προμηθευτές

10:26 - 28 Ιουν 2017 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Το ΦΠΑ των διαγραφών της Μαρινόπουλος βαρίδι για βιομηχανία-προμηθευτές
Για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ζήτησαν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για το θέμα του ΦΠΑ που κατέβαλαν στο Δημόσιο οι προμηθευτές για απαιτήσεις τους από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλου» οι οποίες διαγράφηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες.

Μετά την έκκληση του την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ευάγγελος Καλούσης επισήμανε το πρόβλημα αναφέροντας ότι το ύψος του προς συμψηφισμό ΦΠΑ αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Χτες ήλθε η σειρά της Διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου που με επιστολή προς την υφυπουργό Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, ανέδειξε τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις από την πτώχευση της εταιρείας «Μαρινόπουλος» καθώς πέραν της διαγραφής του 50% των απαιτήσεων των προμηθευτών, σε εκκρεμότητα παραμένει η επιστροφή του ΦΠΑ εκροών που έχουν αποδώσει στο Δημόσιο και αφορούν σε διαγραφείσες απαιτήσεις τους προς την αλυσίδα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των βιομηχάνων οι διαγραφείσες απαιτήσεις ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ κεφάλαια τα οποία στερούν ρευστότητα από τις επιχειρήσεις και επομένως, οι πιέσεις είναι άμεσες και ασφυκτικές για τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της «Μαρινόπουλος ΑΕ».

 

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για επιχειρήσεις που αποτελούσαν τους κύριους προμηθευτές της εταιρείας, πολλές από τις οποίες έχουν έδρα στην ελληνική περιφέρεια και προσπαθούν να προστατευθούν από τις αρνητικές επιπτώσεις της πτώχευσης, που πολλαπλασιαστικά πλήττουν αυτές και τους εργαζόμενους σε αυτές.

 

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την επίλυση του θέματος μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία η εταιρεία «Μαρινόπουλος» έχει υπαχθεί στη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, οι πληγείσες επιχειρήσεις ανέμεναν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν στις διαδικασίες επιστροφής ή συμψηφισμού του αναλογούντα ΦΠΑ των απαιτήσεων που διαγράφηκαν. Ωστόσο, από τις ισχύουσες διατάξεις του ΦΠΑ δεν προβλέπεται διαδικασία μείωσης του οφειλόμενου φόρου.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.