ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα προϊόντα «μαϊμού»- Πληγή για τα έσοδα

10:47 - 23 Σεπ 2017 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα προϊόντα «μαϊμού»- Πληγή για τα έσοδα
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία της η κυκλοφορία προϊόντων «μαϊμού», σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΟΟΣΑ και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

Ακμάζει το λαθρεμπόριο 

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή (22/9/2017) από την ΕΣΕΕ στο πλαίσιο εκδήλωσης για την «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου» από τις κατασχέσεις που πραγματοποίησαν οι Τελωνειακές Αρχές της χώρας, προκύπτει ότι το 2016 από τις συνολικές κατασχέσεις των 346.871 τεμαχίων διαφόρων ειδών το 46,7% αφορούσε αξεσουάρ  και το 16,4% παιχνίδια-σχολικά είδη με την Κίνα να αποτελεί την χώρα προέλευσης σε 1 στις 2 περιπτώσεις.

Μάλιστα στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ αποτιμάται  η απώλεια των εσόδων από το παραεμπόριο. Αυτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία και να δώσουν ζωή στις επιχειρήσεις. Η  απώλεια, δε,  που προκύπτει από τα φορολογικά έσοδα που χάνει το κράτος μόνο από το ΦΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι μόνο από το ΦΠΑ τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα. 

Στον τομέα των καυσίμων και σε ετήσια βάση το λαθρεμπόριο υπολογίζεται σε 300 - 500 εκατ. ευρώ, στα καπνικά προϊόντα ανέρχεται στα 650 - 700 εκ. ευρώ, ενώ στα αλκοολούχα ποτά προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Ποιοι πλήττονται περισσότερο

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που εντοπίζεται και στη διακίνηση λαθραίων προϊόντων που επιβαρύνονται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και συγκεκριμένα καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το λαθρεμπόριο σε καύσιμα, καπνικά και αλκοολούχα ποτά ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, που χάνει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο, με τις νόμιμες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης, με αντίκτυπο και στις θέσεις εργασίας που χάνονται λόγω της κυκλοφορίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις του κλάδου των ποτοποιών τα χρόνια της κρίσης 27.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί μόνο στις εγχώριες παραγωγικές μονάδες αλκοολούχων.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι νόμιμες πωλήσεις αλκοολούχων ποτών έχουν υποχωρήσει την περίοδο 2008 - 2015 κατά 50%. Το 2015 διαμορφώθηκαν σε 111.000 εκατόλιτρα, έναντι 115.000 εκατόλιτρων το 2014 (μείωση κατά 3,48%), ενώ το 2008 οι πωλήσεις ήταν 236.000 εκατόλιτρα. Η πραγματική κατανάλωση, πάντως, έχει υποχωρήσει κατά 20% περίπου, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Βέβαια, το υπόλοιπο 30% έχει καταληφθεί από λαθραία, αφορολόγητα ποτά με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή και κυρίως από τα χύμα – παράνομα μη εμφιαλωμένα αποστάγματα όπως και στις  διασυνοριακές αγορές (Βουλγαρία).

Ειδικά για τα αλκοολούχα, η κατάσταση στην αγορά βαίνει ανεξέλεγκτη με τα «ελληνοποιημένα» χύμα αποστάγματα χωρίς κανένα ποιοτικό έλεγχο και προδιαγραφές ιχνηλασιμότητας.  Σύμφωνα με στοιχεία του Τελωνείου Αθηνών μόνο το 2016, κατασχέθηκαν 250.000 λίτρα ενώ τα συνολικά στοιχεία του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι διακινούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 24 εκατ. λίτρα χύμα «τσίπουρου» με απώλειες εσόδων που αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.