ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΕΕ: Ισχυρή ανάκαμψη στο εμπόριο

14:53 - 19 Οκτ 2017 | ΕΜΠΟΡΙΟ
ΕΣΕΕ: Ισχυρή ανάκαμψη στο εμπόριο
Σταδιακή, αλλά σημαντική ανάκαμψη παρουσιάζει η εργοδοσία στο εμπόριο, από 68.419 το Β΄ τρίμηνο του 2015 σε 80.192 το Β΄ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίο για την οικονομία, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, οι αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο εμφανίζουν ενδείξεις σταθεροποίησης, έπειτα από μακρά περίοδο συρρίκνωσης, με ήπια ωστόσο τάση ανάκαμψης, από 160.038 το Β΄ τρίμηνο του 2016 σε 163.096 το Β΄ τρίμηνο του 2017.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται ακόμη πιο σημαντική αν ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο επιχειρηματικός κόσμος και ειδικότερα: το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων, η έλλειψη ρευστότητας, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός (ιδιαίτερα από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις), οι πιέσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και το κλίμα αβεβαιότητας από τις ενδεχόμενες νέες υποχρεώσεις που μπορεί να προκύψουν από το τρίτο μνημόνιο κατά τις αξιολογήσεις.

Παράλληλα, το εμπόριο στράφηκε σε μικρότερο βαθμό στην οικογένεια για κάλυψη τυχόν κενών θέσεων εργασίας και υποστήριξη της λειτουργίας της επιχείρησης, σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας, δείχνοντας προτίμηση σε πιο εξειδικευμένες μορφές εργασίας (μισθωτοί).

Εξετάζοντας την ποιότητα των θέσεων απασχόλησης προκύπτει το συμπέρασμα ότι στο σύνολο της οικονομίας οι πολύ μικρές-«micro» επιχειρήσεις (με έως 10 άτομα προσωπικό) παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά πλήρους απασχόλησης, σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με προσωπικό 10 και πλέον ατόμων).

Εντούτοις, η εικόνα αυτή αντιστρέφεται πλήρως στο εμπόριο, αφού στον συγκεκριμένο κλάδο οι πολύ μικρές («micro») επιχειρήσεις είναι αυτές που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τις μεγαλύτερες.

«Η σημασία αυτής της παρατήρησης είναι εξαιρετική, δεδομένων των πιέσεων που έχουν ασκηθεί στην οικονομία, όπως αυτές αποτυπώνονται σε κοινωνικούς και δημογραφικούς δείκτες» όπως σημειώνεται στο δελτίο της ΕΣΕΕ.

Στα θετικά ωστόσο σημειώνεται η άνοδος της πλήρους απασχόλησης σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων (στις πολύ μικρές-«micro» αλλά και στις υπόλοιπες) και μάλιστα τόσο στον κλάδο του εμπορίου, όσο και στο σύνολο της οικονομίας.

«Η εικόνα αυτή, εκτός του ότι μαρτυρεί τη βελτίωση της ποιότητας των θέσεων εργασίας, έχει θετικές επιπτώσεις για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και παρέχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παροχές και ελαφρύνσεις, καθώς και ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση στην ελληνική κυβέρνηση» υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.